Tilbygning til rækkehus med restriktiv lokalplan

Tilbygning til rækkehus med restriktiv lokalplan

Arkitekt og byggeteknisk rådgivning til private boligejere siden 2001

Millimetertilpasset tilbygning blev godkendt trods stram lokalplan

Tilbygning til rækkehus med restriktiv lokalplan gav udfordringer, som arkitekten løste på fineste vis. Familien i et rækkehus nord for København fik arkitekt Morten Dalsgaard til at tegne en tilbygning, som opfyldte alle lokalplanskrav.

Projekttype: Tilbygning
Samlet projektpris: Ca. 1.800.000 kr.
Boligtype: Rækkehus
Resultat hos boligejeren: Bedre dagslys, Bedre sammenhæng med haven/terrassen, Indvendig renovering, Mere plads, Nye ovenlysvinduer og gulvvarme

  

Bygningen er opført: 1938
Projektet afsluttet: 2020
Energitiltag: Nye højisolerede ovenlysvinduer, Vinduer og døre er blevet udskiftet, - Gulvvarme (vandbåren) i tilbygning og på badeværelse og i køkkenalrum

Hertil og ikke længere!

Hvad gør man, når man gerne vil bygge til, men lokalplanen indeholder enormt mange krav til størrelse og udseende?

Det var ikke en enkel opgave at lave en arkitekttegnet tilbygning til rækkehuset. Der gjaldt nemlig en meget restriktiv lokalplan for rækkehusene fra 1938 i Københavnsområdet. 

De detaljerede æstetiske rammer og krav om at overholde højder, bredder og byggefelter gjorde tilbygningen til en kompliceret opgave.

Arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter tog udfordringen op og tegnede en millimetertilpasset tilbygning, som kommunen kunne godkende.

Halvtræt havestue blev erstattet af ny tilbygning

Familiens rækkehus fra 1930’erne havde fået etableret en havestue i starten af 1980’erne i forbindelse med rækkehuset.

Den gamle havestue var meget mørk og tog desuden en stor mængde dagslys i selve rækkehuset.

Derfor var det en nem beslutning at nedlægge havestuen og i stedet opføre en tilbygning samme sted.

Det var i øvrigt også det eneste sted på grunden, hvor tilbygningen måtte ligge ifølge lokalplanen.

Ovenlys i både tilbygning og rækkehus

Når man bygger til, skal man tænke på, at de tilstødende rum kan blive meget mørke. For at løse denne udfordring foreslog arkitekten at etablere ovenlysvinduer i både tilbygning og det eksisterende hus.

Ovenlysvinduerne blev placeret strategisk vigtige steder for at optimere på mængden af dagslys.

Et ovenlysvindue blev placeret i tilbygningen helt ind mod det oprindelige hus for at lede lys ind til det nye køkken-alrum. Derudover blev der placeret et ovenlysvindue i selve køkkenalrummet.

Udover de nye ovenlysvinduer har arkitekten tegnet vinduespartier i tilbygningen, som giver masser af lysindfald.

Den tidligere terrassedør til havestuen blev ombygget til et højtsiddende vindue, så dagslyset kan ”genbruges” i forældresoveværelset.

Arkitektens fokus på at få dagslys fra flere retninger i rækkehuset har bidraget til, at boligen føles meget rummelig.

Ny planløsning i rækkehus fra 1930’erne

Der blev lavet en del ændringer i rækkehusets planløsning for at tilpasse boligen til familiens behov.

Det var en prioritet at have et rum til en hjemmearbejdsplads. Derfor blev det oprindelige køkken omdannet til et kontor, så det er muligt at trække sig tilbage og arbejde hjemme.

Det tidligere kontor, som havde vindue mod haven blev nedlagt, og en væg blev flyttet, så rummet blev større.

I stedet for kontor er der blevet lavet et forældresoveværelse med udgang til en lille nybygget terrasse i hårdttræ.

Tidligere havde rummet kun et vindue mod haven. Men arkitekten foreslog at søge dispensation hos kommunen, og fik dermed lov til at udvide vindueshullet og etablere en terrassedør.

Ved at skabe en tæt sammenhæng med haven er forældresoveværelset blevet til en lille hyggelig oase i boligen.

Køkken-alrum med udgang til terrasse og have

Den tidligere opholdsstue blev lavet om til et køkken-alrum med udgang til terrasse og have. Terrassen er lavet af hårdtbrændte mursten.

En smuk og funktionel detalje er kanten med granitskærver, som sikrer, at regnen kan sive ned i undergrunden.

På badeværelset blev en væg flyttet for at skabe mere plads og et nyt ovenlysvindue har givet masser af dagslys.

Badeværelsets hvide metrofliser står i smuk kontrast til de mørke fliser på gulvet.

Tilbygning i tråd med rækkehusets arkitektur

Lokalplanen stillede – udover krav til tilbygningens beliggenhed og størrelse – krav til valget af byggematerialer.

For at skabe en tilbygning i tråd med det eksisterende hus’ udtryk, blev der valgt gule mursten og sort træbeklædning.

Arkitekten foreslog desuden mørke vinduer som sammen med den sorte træbeklædning står i flot kontrast til den gule facadesten.

Arkitekt Morten Dalsgaard foreslog at lade tilbygningens eneste bevægelige element – en skydedør – være i egetræ.

Det holdbare og smukke træ patinerer sølvgråt med tiden og skaber dynamik i tilbygningens arkitektoniske udtryk.

Ens materialer og forskellige niveauer

For at sørge for god akustik i tilbygningen, er der lavet akustikloft af lister i egetræ. Akustiklisteloftet passer til egetræsgulvet og skydedøren ud mod terrassen.
Køkkenet er ligeledes holdt i egetræ for at skabe en rød tråd i materialevalget.

For at kunne overholde lokalplanens krav til tilbygningen, ligger den forskudt i forhold til rækkehusets niveau. Det krævede, at der blev gravet lidt ud til tilbygningen.

Arkitekten har udnyttet niveauforskellen til at etablere nogle fine nicher og hyggekroge. Der er skabt plads til, at man kan slå sig ned ved vinduet og kigge ud i haven. Desuden er der lavet en niche, som for eksempel kan bruges til at stille billedrammer i.

For at kunne overholde lokalplanens krav til tilbygningen, ligger den forskudt i forhold til rækkehusets niveau. Det krævede, at der blev gravet lidt ud til tilbygningen.

Harmonisk tilbygning til rækkehus fra 1930’erne

Ombygningen af rækkehuset fra 1930’erne og den nye tilbygning har resulteret i en fuldstændig gennemmoderniseret bolig.

Arkitekt Morten Dalsgaard har sørget for, at tilbygningen føjer sig harmonisk til rækkehuset 1930'er-stil. 

Det ombyggede rækkehus og den ny tilbygning lever op til alle regler og retningslinjer i lokalplanen.

Med arkitektens hjælp har familien fået alle de ekstra kvadratmeter i rækkehuset, som kunne bygges inden for de stramme lovkrav.

Arkitekt

Morten Dalsgaard

Fotograf
Christina Kayser Onsgaard

Få hjælp til din tilbygning, ombygning, renovering eller dit nybyggeri hos os i m4 Arkitekter

Arkitekt Morten Dalsgaard | Arkitekt Thomas Hjort | Arkitekt Jacob Storgaard Pedersen

Ønsker du at blive kontaktet?

Det er helt uforpligtende og vi kontakter dig inden for 24 timer på alle hverdage 

Processen for arkitekt og byggeteknisk rådgivning

Alle projekter er unikke og det bliver dit også. Der er dog nogle faser som de fleste projekter gennemgår afhængig af størrelse og projekttype. I forbindelse med denne case, hjalp vi boligejeren gennem fase 1 til 6 af byggeprocessens 7 faser.

Har du spørgsmål til byggeprocessen så kan du læse meget mere ved at klikke ind på hver af faserne.

Du er meget velkommen til at ringe på 5550 0050 eller kontakte os pr. mail kontakt@m4arkitekter.dk eller benytte vores kontaktformular.

Savner du inspiration til din bolig?

Vi hjælper dine idéer på vej, giver inspiration og rådgivning

m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder og Danske Boligarkitekter. m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til “Spørg Bolius”, faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd hos Videncentret Bolius.
m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder

Danske Arkitektvirksomheder

Danske Boligarkitekter

m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til Spørg Bolius og givet faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd til Videncentret Bolius

Videncentret Bolius

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.