Boligejercase

Renovering af tilbygning til kolonihavehus med helårsstatus

Hjem » Cases » Renovering af tilbygning til kolonihavehus med helårsstatus 

Trangt kolonihavehus fik totalrenoveret tilbygning og ny planløsning med plads til hyggelig hems

Hvor og hvordan starter man, når man ønsker en gennemgribende renovering af huset for at få skabt et harmonisk helhedsindtryk? Beboeren i kolonihavehuset havde brug for arkitektrådgivning til at få en visuelt sammenhængende bolig og råd til energirenovering. Resultatet blev en totalrenoveret tilbygning med optimeret indeklima og ny planløsning med flere værelser og loft til kip.

m4 Arkitekter tilbyder personlig arkitekt og byggeteknisk rådgivning tilpasset dit behov og byggeprojekt

Trangt kolonihavehus fik totalrenoveret tilbygning og ny planløsning med plads til hyggelig hems

Hvor og hvordan starter man, når man ønsker en gennemgribende renovering af huset for at få skabt et harmonisk helhedsindtryk? Beboeren i kolonihavehuset havde brug for arkitektrådgivning til at få en visuelt sammenhængende bolig og råd til energirenovering. Resultatet blev en totalrenoveret tilbygning med optimeret indeklima og ny planløsning med flere værelser og loft til kip.

m4 Arkitekter tilbyder personlig arkitekt og byggeteknisk rådgivning tilpasset dit behov og byggeprojekt

På jagt efter den røde tråd

Renovering af tilbygning til kolonihavehus med helårsstatus forvandlede boligen totalt. Det trætte haveforeningshus, som lå i en hyggelig haveforening i København, havde behov for en gennemgribende makeover.
Husets æstetiske udtryk manglede den berømte røde tråd både ude og inde, og beboerne trængte til kvalificeret arkitektrådgivning til renoveringen.
Der skulle simpelthen en arkitekt på banen for at hjælpe med at få huset til at fremstå sammenhængende og harmonisk.
Desuden var boligens indeklima ikke optimalt på grund af mangelfuld isolering, og planløsningen passede ikke længere til beboernes behov.

Projekttype: Tilbygning

Boligtype: Fritliggende hus

Bygningen er opført: 1970

Projektet afsluttet: 2020

Samlet projektpris: Pris ikke opgivet

Arkitektens pris: Pris ikke opgivet

Resultat hos boligejeren: Bedre dagslys, Bedre sammenhæng med haven og terrassen, Bedre planløsning

Resultat hos boligejeren: Højisolerede ovenlysvinduer, Højisolerede vinduer, Højisolerede døre, Efterisoleret taget, Ny tagbelægning, Luft-til-vand-varmepumpe

Projektcasen er udarbejdet i samarbejde med kunden

Fem børnetegninger og en ønskeliste til arkitekten

Familiens to børn ønskede hver sit værelse, så der var brug for renovering, modernisering og bedre udnyttelse af pladsen.

Familien besluttede sig for at booke arkitekt Morten Dalsgaard til en idé-workshop for at få inspiration og sparring omkring totalrenoveringen.

”Byggeprojektet startede med, at jeg selv havde tegnet fem ”børnetegninger”, som jeg viste til arkitekten på en idé-workshop”, fortæller beboeren. ”Jeg havde gjort mig mange tanker om projektet.
Det viste sig at være en ret god idé at få arkitektens feedback på mine ønsker til renoveringen af huset.

Arkitekten tog udgangspunkt i familiens boligbehov og lavede de første håndtegnede idé-skitser på det første møde. På beboerens ønskeliste til totalrenoveringen af tilbygningen stod 3 værelser, en hems i stuen og en såkaldt ensidig taghældning.

Ensidig taghældning er, når man eksempelvis laver boligens ene endevæg i normal højde og den modsatte endevæg dobbelt så høj. På den måde ville kolonihavehuset kunne få etableret nogle højtsiddende vinduer og dermed få maksimal udnyttelse af dagslyset.

Arkitektrådgivning betalte sig

Arkitekt Morten Dalsgaard kunne dog allerede i løbet af idé-workshoppen fortælle boligejeren, at der ikke kunne laves ensidig taghældning.
Lokalplanen gav ikke grønt lys til en konstruktion med ensidig taghældning, så projektet måtte tænkes om. På baggrund af sin erfaring med lignede byggeprojekter frarådede arkitekten boligejeren at søge om dispensation fra restriktionen. Arkitekten vidste nemlig, at kommunen højst sandsynlig ikke ville give dispensation!

Boligejeren fulgte arkitektens gode råd. Det sparede beboeren for både tid og penge at navigere udenom en dispensationsansøgning til kommunen. Så lige fra allerførste møde kunne det betale sig for boligejeren at få konstruktiv og professionel arkitektrådgivning.

Efter at have fået byggetilladelse, kunne renovering af tilbygning til kolonihavehus med helårsstatus starte.

Fuld skrue på dagslyset, loft til kip og hyggelig hems

Arkitekt Morten Dalsgaard tegnede en ny planløsning med tre gode værelser og et stort køkkenalrum med dagslys fra alle verdenshjørner. Tilbygningen fik renoveret taget og fik lavet loft til kip. Arkitekten foreslog at etablere hems oven over et af værelserne. På denne måde kunne køkken-alrummet bibeholde fuld loftshøjde til kip.

For at få mest muligt dagslys i køkken-alrummet og på hemsen blev der etableret to nye ovenlysvinduer. Valget faldt på Veluxvinduer med 3-lags energiglas, og lysningerne blev lavet af hvidpigmenterede finerplader.
Med hemsen har familien fået en hyggekrog, som kan bruges til børnehule eller ekstra soveplads til overnattende gæster. Trappen til hemsen blev lavet af smalle egetræstrin for at skabe en rød tråd i materialevalget til den nyrenoverede tilbygning.

Skarpt og minimalistisk med fine detaljer i egetræ og messing

Beboeren valgte at få lavet et nyt køkken med elementer fra IKEA. For at give det støvet grønne IKEA-køkken et unikt præg fandt beboeren selv en anden leverandør til beslag.

Messingbeslagene blev monteret på køleskab, fryser og opvaskemaskine. Dette IKEA-hack har givet køkkenet et mere personligt udtryk og de gyldne messinggreb har bidraget med visuel varme i køkken-alrummet.
Den totalrenoverede, arkitekttegnede tilbygning har fået etableret vinduesdøre, som med deres smalle, skarpe rammer har givet boligen et minimalistisk udtryk.

De to vinduesdøre har givet nem adgang til den store, nyetablerede terrasse, som er lavet af trykimprægneret træ. 

Bordpladen i køkkenet samt vinduespladerne blev holdt i egetræ for at matche egetræsgulvet. Egetræet har givet en smuk kontrast til det ellers meget minimalistiske look i kolonihavehuset.

God akustik i højloftet køkken-alrum

For at give det nyrenoverede køkken-alrum med loft til kip den bedst mulige akustik valgte beboeren at få lavet akustik-loft.

I højloftede rum kan et akustikloft være et rigtig godt valg, da lyddæmpningen gør rummet rarere at opholde sig i.

På gulvet blev den gode akustik også prioriteret. Beboeren valgte et betongulv med 20 millimeter massive gulvbrædder i egetræ ovenpå. Mellem egetræsgulvet og betongulvet blev der limet en fjedrende gummimembran på.

Denne membran gør gulvet blødt at gå på og fungerer samtidig som lyddæmper.

Energioptimeret gulvvarme i tilbygning

Gulvet blev efterisoleret med grå grafit, som er et super effektivt isoleringsmateriale. Selvom det kun er 400 mm tykt, svarer det til 500 mm klassisk isoleringsmateriale. Den ekstra gode isolering under gulvet gav god mening, idet beboeren ønskede at få gulvvarme i alle rum i den nyrenoverede tilbygning.

Valget af energikilde faldt på en luft-til-vand-varmepumpe, som er en energivenlig løsning, der passer godt til velisolerede boliger. 

I modsætning til en luft-til-luft-varmepumpe giver denne energikilde ikke følelsen af træk på grund af kuldenedfald. Beslutningen om at få installeret en luft-til-vand-varmepumpe blev truffet efter indgående overvejelser om fordele og ulemper ved forskellige energikilder.

Hvilken energikilde er billigst?

Der er mange forhold, som spiller ind på valg af energikilde. Boligens stand, grundens størrelse og typen af byggeprojekt har afgørende betydning, når man som boligejer spørger: hvilken energikilde er billigst?

Derfor kan man ikke sige, at det generelt vil være fordelagtigt at vælge en luft-til-vand-varmepumpe. Men i forhold til dette projekt, hvor en hel tilbygning blev totalrenoveret, gav det god mening.

Der er desværre ikke et enkelt svar på spørgsmålet. Der skal der udarbejdes en varmetabsberegning. En varmetabsberegning vil klarlægge hvilken energikilde som det bedst kan betale sig at investere i.

Tæt samarbejde mellem arkitekt og boligejer

Arkitekt Morten Dalsgaard arbejdede tæt sammen med familien og sørgede for, at den nyrenoverede tilbygning passede til det eksisterende kolonihavehus. Boligejeren havde selv en række gode idéer, som arkitekten tilpassede og optimerede.
Resultatet af renovering af tilbygning til kolonihavehus med helårsstatus blev lige efter boligejerens ønsker. Familien har fået en lækker bolig med nem adgang til haven, og arkitekten sørgede for, at kolonihavehuset overholdt lokalplanens krav.

Arkitekt: Morten Dalsgaard

Tekstforfatter: Kristine Sahlholt

Fotograf: Christina Kayser Onsgaard

Arkitektteamet

Arkitekt, Cand. Polyt.

Jacob Storgaard Pedersen

M: 29 35 06 44

M: jp@m4arkitekter.dk

Arkitekt MAA

Morten Lie Dalsgaard

M: 29 65 88 26

M: md@m4arkitekter.dk

Arkitekt MAA

Thomas Hjort

M: 24 88 31 57

M: th@m4arkitekter.dk

Arkitekt, Cand.Arch.

Julie Holk

M: 40 20 04 82

M: jh@m4arkitekter.dk

Tilbygning til villalejlighed i murermestervilla fra 1920’erne

Boligejercase Behov for mere plads i villalejlighedRå, ubehandlede betonvægge, listeloft i egetræ og panoramavinduer til haven rimer normalt ikke på klassisk…

Parcelhus fra 1960’erne fik ny planløsning og jordvarme

Ny planløsning i parcelhusetHvad stiller man op, når man har rigeligt med kvadratmeter i huset, men planløsningen ikke fungerer?En familie…

Istandsættelse og totalrenovering af charmerende byhus fra 1924

Istandsættelse og energirenoveringDe nybagte boligejere i Københavns Nordvestkvarter stod med et kombineret dødsbo og håndværkertilbud. Familien var faldet pladask for…

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.