Parcelhus fra 1960’erne fik ny planløsning og jordvarme

Parcelhus fra 1960’erne fik ny planløsning og jordvarme

Arkitekt og byggeteknisk rådgivning til private boligejere siden 2001

Huset havde masser af kvadratmeter, men manglede den rigtige planløsning

Parcelhus fra 1960’erne fik ny planløsning og jordvarme, da arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter hjalp familien med ombygning.

Projekttype: Ombygning
Samlet projektpris: Ca. 2 mill. kr.
Boligtype: Fritliggende hus
Resultat hos boligejeren: Bedre dagslys, Bedre sammenhæng med haven/terrassen, Indvendig renovering, Forældreafdeling, Energirenovering

  

Bygningen er opført: 1964
Projektet afsluttet: 2018
Energitiltag: Jordvarmeanlæg, Gulvvarme i køkkenet, Lavenergiglas

Ny planløsning i parcelhuset

Hvad stiller man op, når man har rigeligt med kvadratmeter i huset, men planløsningen ikke fungerer?
En familie i Nordsjælland ville gerne bygge parcelhuset om og udnytte kvadratmeterne bedre. Husets beliggenhed og størrelse var fin. Med 201 m2 var der god plads til alle i familien inklusive de tre hjemmeboende teenagere. Men familien havde en drøm om at lave separat forældreafdeling og en afdeling til de store børn.

Familien havde derfor brug for sparring og inspiration til en ny ruminddeling i parcelhuset. Desuden var der behov for bedre isolering i boligen, da familien brugte mange penge på at opvarme huset. Familien valgte m4 Arkitekter for at få gode idéer til ombygning. Arkitekt Morten Dalsgaard hjalp familien med se mulighederne for at ændre planløsning i parcelhuset og lave energirenovering i boligen.

Dagslys fra alle verdenshjørner

Arkitekten sørgede for at give forældreafdelingen masser af dagslys med en nyetableret lysskakt.

For at maximere mængden af dagslys mellem stuen og forældreafdelingen foreslog arkitekten at sætte glasrude i døren. Desuden blev der prioriteret at få glasruder i forældreafdelingens ny havedør.

Det var en enkelt streg på plantegningen, som betød, at familien fik en bedre rumfordeling og en ny forældreafdeling i parcelhuset.

I forældreafdelingen foreslog arkitekten at bygge walk-in-closet, så familien kunne få mere opbevaringsplads, eget badeværelse og egen udgang til haven.

Ved at lave ovenlysvindue og vinduer til to sider er forældresoveværelset sikret dagslys fra flere vinkler. Det har resulteret i masser af dagslys og en fornemmelse af god plads i den nordvendte forældreafdeling.

Nu er der blevet mulighed for, at forældrene kan trække sig tilbage i den ene ende af huset. Teenagerne kan brede sig i husets anden ende, og det har gjort huset mere funktionelt for begge generationer.

Større åbning mellem køkken og stue

Familien drømte om at få en bedre forbindelse mellem køkken og stue. Arkitekt Morten Dalsgaard foreslog at nedlægge en pejs, som familien aldrig brugte. Det gav mulighed for at skabe en større åbning mellem køkken og stue.

Det har resulteret i en bedre sammenhæng mellem køkken og stue. Dagslyset kan nu lettere passere på tværs i boligen, hvilket har givet en markant øget mængde dagslys i boligen.

Køkkenet er i endnu højere grad blevet familiens hjerte efter ombygningen af parcelhuset.

Den store åbning mellem køkken og stue betyder, at det er lettere at tale sammen på tværs af rummene.

Der er etableret gulvvarme i køkkenet, hvilket også bidrager til, at der er rart at opholde sig.

Jordvarme halverede varmeudgifter

Arkitekten foreslog at etablere jordvarme, så familien kunne spare penge på varmeregningen.

Selvom det er en større opgave at lave jordvarmeanlæg, tjener investeringen sig ind over en årrække.

I kombination med at isolere lofter i parcelhuset og efterisolere gulve er det lykkedes familien at halvere varmeudgifterne i huset.

Renovering af parcelhusets facade har bidraget til at huset fremstår skarpere og mere moderne.

Energirenovering var god investering

Familien er glade for resultaterne af ombygningen og renoveringen. Den ny planløsning i parcelhuset passer til familiens behov.

Med en reduceret varmeregning takket være energirenovering, har projektet været en god investering. Desuden er parcelhusets opdaterede arkitektoniske udtryk både ude og inde en god fremtidssikring den dag, familien vil sælge boligen.

Arkitekt

Morten Dalsgaard

Fotograf
Pernille Kaalund

Få hjælp til din tilbygning, ombygning, renovering eller dit nybyggeri hos os i m4 Arkitekter

Arkitekt Morten Dalsgaard | Arkitekt Thomas Hjort | Arkitekt Jacob Storgaard Pedersen

Ønsker du at blive kontaktet?

Det er helt uforpligtende og vi kontakter dig inden for 24 timer på alle hverdage 

Processen for arkitekt og byggeteknisk rådgivning

Alle projekter er unikke og det bliver dit også. Der er dog nogle faser som de fleste projekter gennemgår afhængig af størrelse og projekttype. I forbindelse med denne case, hjalp vi boligejeren gennem 5 ud af byggeprocessens 7 faser.

Har du spørgsmål til byggeprocessen så kan du læse meget mere ved at klikke ind på hver af faserne.

Du er meget velkommen til at ringe på 5550 0050 eller kontakte os pr. mail kontakt@m4arkitekter.dk eller benytte vores kontaktformular.

Savner du inspiration til din bolig?

Vi hjælper dine idéer på vej, giver inspiration og rådgivning

m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder og Danske Boligarkitekter. m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til “Spørg Bolius”, faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd hos Videncentret Bolius.
m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder

Danske Arkitektvirksomheder

Danske Boligarkitekter

m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til Spørg Bolius og givet faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd til Videncentret Bolius

Videncentret Bolius

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.