Arkitekttegnet tilbygning var løsningen på familiens boligbehov
Forhøjet radon i kælderen og for lidt plads til familien på 4. Med arkitektrådgivning blev den lille funkisbungalow på 100 kvadratmeter til en rummelig familiebolig på 150 kvadratmeter.
m4 Arkitekter tilbyder personlig arkitektrådgivning og byggeteknisk rådgivning tilpasset dit behov og byggeprojekt
Arkitekttegnet tilbygning var løsningen på familiens boligbehov
Forhøjet radon i kælderen og for lidt plads til familien på 4. Med arkitektrådgivning blev den lille funkisbungalow på 100 kvadratmeter til en rummelig familiebolig på 150 kvadratmeter.
m4 Arkitekter tilbyder personlig arkitektrådgivning og byggeteknisk rådgivning tilpasset dit behov og byggeprojekt
Arkitektrådgivning hjalp familien videre
Funkisbungalow i Valby fik højloftet tilbygning med hjælp fra arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter. Familien med to børn på 9 og 12 år var glade for deres 1930’er-hus i Valby. Både beliggenheden i et hyggeligt lokalområde og selve huset og haven betød at familien helst ville blive boende.
Men da der blev målt forhøjet radon-niveau i kælderen, skulle der tænkes helt nyt i boligen. Familiens vigtigste prioritet var nu, at få mere plads i boligen til børnene. Derfor besluttede de sig til at få arkitektrådgivning med fokus på at få flere kvadratmeter. De kontaktede arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter, som kom forbi til en Idé-workshop for at tegne forskellige boligløsninger.
Fakta om byggeprojektet
Projekttype: Tilbygning, Renovering
Boligtype: Fritliggende hus, Funkisbungalow
Bygningen er opført: 1934
Projektet afsluttet: 2019
Samlet projektpris: Ca. 2.000.000 kr.
Arkitektens pris: Ca. 180.000 kr.
Resultat hos boligejeren: Bedre dagslys, Bedre sammenhæng med haven og terrassen, Separat børneafdeling, Nyt køkken
Energitiltag: Højisolerede vinduer
Projektcasen er udarbejdet i samarbejde med kunden
Idé-workshoppen var en god oplevelse
Arkitekt Morten Dalsgaard foreslog, at familiens funkisbungalow i Valby fik højloftet tilbygning. For at få bedst mulig udnyttelse af haven rådede arkitekten beboerne til at få lavet tilbygningen ud for boligens nordøstvendte hjørne.
Arkitekten anbefalede, at en lukket gang blev åbnet. Desuden blev en kælderindgang rykket for at give plads til tilbygningen. På idé-workshoppen tegnede arkitekten forskellige bud og der var særligt én løsning, som familien syntes godt om.
Familien havde tidligere haft andre arkitekter på besøg, men havde hverken fået skitser eller prisestimater på projektets forskellige dele.
Det fik de på m4 Arkitekters idé-workshop, og det bidrog til deres positive oplevelse af arkitektrådgivningen. ”Vi synes, at idé-workshoppen var en rigtig god oplevelse,” fortæller beboerne. ”Først foreslog arkitekten, at vi etablerede et badeværelse i tilbygningen, men vi var i tvivl om det var en god idé.
Tilbygningen skulle bruges til børneafdeling og vi tænkte, at badeværelset i det oprindelige hus var fint nok til os alle. Efter lidt tid besluttede vi os for at få lavet badeværelset alligevel, og det har været en virkelig god beslutning. Arkitekten gik videre med idéen, da vi var klar til det.”
Køkken blev smukt renoveret
Udover at mangle kvadratmeter så havde dele af huset behov for renovering. Blandt andet trængte det 30 år gamle køkken til en udskiftning. Det stod beboerne selv for at få udført, og køkkenet er blevet smukt renoveret og moderniseret. Køkkenelementerne er fra IKEA og køkkenøen fra Formplus.
Tilbygning med højt til loftet
Arkitekt Morten Dalsgaard anbefalede familien at udnytte husets niveauforskel i forhold til terrænet.
På den måde kunne arkitekten tegne en tilbygning til funkisbungalowen med højt til loftet. Med omkring 3 meter fra gulv til loft har det givet en imponerende fornemmelse af plads i tilbygningen. De ekstra meter til loftet øger mængden af lys og luft og bidrager til at give boligen en unik karakter.
En gang med store glaspartier mod haven leder hen til det nye badeværelse og børneværelserne. I tilbygningen blev der etableret store gulv-til-loft-vinduespartier flere steder. Med de store vinduer føles det som om, at haven bliver trukket helt ind i huset.
Efter familien har fået den ny tilbygning, føler de sig i bedre kontakt med haven hele året rundt.
Separat børneafdeling i ny tilbygning
Niveauforskellen mellem det oprindelige hus og tilbygningen tydeliggør, at det er to forskellige afdelinger. Børnene holder nu til i tilbygningen og har fået store, flotte værelser.
Børneafdelingen har stadig kontakt til resten af boligen, hvilket giver en god balance og sammenhæng i boligen.
Forældre og børn kan trække sig tilbage til hver deres område i huset – uden at være totalt isolerede. Det ekstra badeværelse i boligen gør hverdagen nemmere for de fire beboere.
Store fliser på 100 x 50 centimeter i badeværelset giver et eksklusivt udtryk. Et højtsiddende vindue bidrager med fint lysindfald og sørger samtidig for fuldt privatliv i rummet, fordi ingen kan kigge ind.
Arkitekten foreslog at lægge sildebensparket i eg overalt i boligen, hvilket familien er blevet rigtig glade for. Det giver en visuelt sammenhæng, at der er ens gulv i alle rum.
Sort facade med egetræselementer
Tilbygning er beklædt med sort træbeklædning og en sort “krone” af forpatineret zink. Facadens sortmalede brædder Superwood i forskellige bredder giver et flot lysspil.
Samtidig er gulvet både smukt at se på og behageligt at gå på ligesom det bidrager til en god akustik. I tilbygningen er alle døre lavet af egetræ, som bidrager med en varm træfarvet glød.
For at skabe en lys og imødekommende tilbygning er der etableret ovenlys, som sørger for masser af dagslys indenfor.
For at skabe sammenhæng i tilbygningens arkitektoniske udtryk er der valgt oplukkelige elementer i eg og faste rammer i sort. Det giver et stramt udtryk, og betyder samtidig, at bygningen og dens funktioner er lette at aflæse.
Funkisbungalow i Valby fik højloftet tilbygning og plads til hele familien
Familien i Valby har fået en tilbygning i klar kontrast til den eksisterende funkisbungalow. Det gør det let at se forskel på nyt og gammelt.
Boligarealet er øget markant og forældre og børn har fået hver deres afdeling i huset. Den øgede loftshøjde i tilbygningen giver karakter til rummene og understreger den ny rummelighed i boligen. Beboerne var glade for at få inspiration og konstruktiv rådgivning til byggeprojektet.
Arkitekt, tekstforfatter og fotograf
Arkitekt: Morten Dalsgaard
Tekstforfatter: Kristine Sahlholt
Fotograf: Christina Kayser Onsgaard