Familien savnede et nyt grønt uderum
En børnefamilie i Københavnsområdet drømte om at få lavet et arkitekttegnet orangeri som tilbygning til deres fine murermestervilla fra 1930. Med hjælp fra arkitekt Thomas Hjort blev drømmen om en grøn oase i hjemmet virkeliggjort.
m4 Arkitekter tilbyder personlig arkitektrådgivning og byggeteknisk rådgivning tilpasset dit behov og byggeprojekt
Familien savnede et nyt grønt uderum
En børnefamilie i Københavnsområdet drømte om at få lavet et arkitekttegnet orangeri som tilbygning til deres fine murermestervilla fra 1930. Med hjælp fra arkitekt Thomas Hjort blev drømmen om en grøn oase i hjemmet virkeliggjort.
m4 Arkitekter tilbyder personlig arkitektrådgivning og byggeteknisk rådgivning tilpasset dit behov og byggeprojekt
Orangeri matcher huset arkitektonisk
Derfor kontaktede de arkitekt Thomas Hjort fra m4 Arkitekter for at få rådgivning til byggeprojektet. I samråd med arkitekten besluttede familien sig for, at orangeriet arkitektonisk kom til at matche det oprindelige rødstens-murede Bedre Byggeskik-hus.
Fakta om byggeprojektet
Projekttype: Tilbygning, Renovering, Orangeri
Boligtype: Bedre byggeskik, Fritliggende hus
Bygningen er opført: 1930
Projektet afsluttet: 2018
Samlet projektpris: Ca. 800.000 kr.
Arkitektens pris: Ca. 25.000 kr.
Resultat hos boligejeren: Bedre dagslys, Bedre sammenhæng med haven, Flere kvadratmeter
Energitiltag: Orangeriets glaspartier består af 2-lags energiruder. Arte Glasbyg har stået for at opføre orangeriet
Projektcasen er udarbejdet i samarbejde med kunden
Arkitekttegnet orangeri i gode kvalitetsmaterialer
Familien er glade for, at de har valgt en løsning, hvor kvaliteten er virkelig god. Det betyder meget for husets beboere, at materialerne er smukke og karakterfulde og at udførelsen er i top. Beslutningen om at holde en høj æstetisk standard har gjort orangeriet meget smukt, indbydende og langtidsholdbart.
Nordvestvendt orangeri med masser af dagslys
På gulvet er der lagt brændte gule genbrugs-teglsten i et flot sildebensmønster. Det gule gulv giver rummet karakter og et flot varmt lys. Orangeriet er bygget op ad husets nordvestvendte facade. Der er cirka 4,5 meter til kip, og dagslyset strømmer ind overalt. De to terrassedøre giver let adgang til forhave og baghave, og betyder, at orangeriet er let og fleksibelt at bruge.
Den dobbelte trappe med det fine gelænder giver en god forbindelse til det oprindelige hus. Der er blevet plads til en flydersofa, hvor beboerne kan svinge benene op og slappe af efter arbejde. I den ene del af orangeriet er der etableret en spiseplads, hvor familien prioriterer at nyde mange måltider. Husets køkken ligger lige ved siden af orangeriet, hvilket er praktisk, når beboerne så ofte spiser i orangeriet.
Det grønne “vælter ind” i orangeriet
Familien har fået fornemmelsen af, at ”alt det grønne vælter ind”. Planterne trives i de lyse og lune omgivelser, og det er let at bevæge sig mellem inde- og uderum. Børnene kan let løbe ud og lege i haven, mens forældrene nyder roen i orangeriet. Samtidig giver de mange glaspartier god udsigt og en fin kontakt mellem inde-arealerne og haven.
Familien har fået fornemmelsen af, at ”alt det grønne vælter ind”. Planterne trives i de lyse og lune omgivelser, og det er let at bevæge sig mellem inde- og uderum.
Børnene kan let løbe ud og lege i haven, mens forældrene nyder roen i orangeriet. Samtidig giver de mange glaspartier god udsigt og en fin kontakt mellem inde-arealerne og haven.
Familien bruger nu mere og mere tid i orangeriet, som er gået fra at være et birum til et hovedrum i boligen. I de kolde måneder tænder beboerne for en supplerende elvarmeovn, der forlænger sæsonen i orangeriet, som er blevet familiens grønne oase.
”Med vores nye orangeri kan vi sidde indenfor, men samtidig føle, at vi er i haven. Orangeriet betyder, at vi er blevet endnu mere glade for vores have og at vi nyder den mere,” fortæller bygherren.
Arkitekt, tekstforfatter og fotograf
Arkitekt: Thomas Hjort
Tekstforfatter: Kristine Sahlholt
Fotograf: Christina Kayser Onsgaard