Bevaringsværdigt sommerhus fik renoveret tilbygning i 3 plan og blev moderniseret indvendigt
Bevaringsværdigt sommerhus med tilbygning blev totalrenoveret efter alle kunstens regler. Sommerhuset i første vandrække på toppen af Nordsjælland havde fået lavet en tilbygning af den tidligere ejer. Nu var huset til salg, og en familie med 3 børn forelskede sig i det fine bevaringsværdige sommerhus med havudsigt.
m4 Arkitekter tilbyder personlig arkitektrådgivning og byggeteknisk rådgivning tilpasset dit behov og byggeprojekt
Bevaringsværdigt sommerhus fik renoveret tilbygning i 3 plan og blev moderniseret indvendigt
Bevaringsværdigt sommerhus med tilbygning blev totalrenoveret efter alle kunstens regler. Sommerhuset i første vandrække på toppen af Nordsjælland havde fået lavet en tilbygning af den tidligere ejer. Nu var huset til salg, og en familie med 3 børn forelskede sig i det fine bevaringsværdige sommerhus med havudsigt.
m4 Arkitekter tilbyder personlig arkitektrådgivning og byggeteknisk rådgivning tilpasset dit behov og byggeprojekt
Bedre Byggeskik-huset fik mere havudsigt
Et bevaringsværdigt hus har forskellige lovbestemte begrænsninger og krav, som skal overholdes for at bibeholde husets arkitektoniske kvaliteter. Arkitekt Morten Dalsgaard foreslog en nænsom ændring af facaden mod haven og havet for at udnytte husets skønne beliggenhed bedre.
Facaden fik større vinduespartier i form af en ny terrassedør og nye vinduer. Ændringen af sommerhusets facadeudtryk blev nøje afstemt efter Bedre Byggeskik-traditionen.
Fakta om byggeprojektet
Projekttype: Ombygning, Renovering
Boligtype: Fritliggende hus
Bygningen er opført: 1914
Projektet afsluttet: 2020
Samlet projektpris: Pris ikke opgivet
Arkitektens pris: Pris ikke opgivet
Resultat hos boligejeren: Bedre dagslys, Bedre sammenhæng med haven og terrassen, Havudsigt
Energitiltag: Højisolerede ovenlysvinduer, Højisolerede vinduer, Højisolerede døre, Akustikloft
Projektcasen er udarbejdet i samarbejde med kunden
Byggetilladelse til at renovere facaden
Arkitekten tegnede et smukt og harmonisk samlet udtryk, som betød, at kommunen kunne give byggetilladelse til at renovere facaden. Arkitektens forslag om nye og større terrassedøre har bidraget til den forbedrede forbindelse mellem hus, terrasse og have. Facadeændringen betød, at køkken-alrummet fik skruet op for den flotte udsigt til haven med hybenroser, havtorn og ikke mindst havet. Familien fik desuden lavet en ny stor træterrasse, som der er let adgang til fra køkken-alrummet.
Fra terrassen er der uhindret udsigt over Kattegat, og fra haven kan man smutte ad en trappe direkte ned til stranden. Familien nyder at bruge den nyetablerede udendørs bruser med kabine i træ, som er placeret strategisk godt lige overfor indgangen til bryggerset. Så kan badedyrene skylle saltvandet af kroppen efter en tur i bølgerne.
Traditionelt udtryk udadtil – moderne stil indenfor
Der blev etableret et nyt køkken-alrum i stueetagen i det oprindelige hus. Køkkenet blev designet med elementer fra Garde Hvalsøe. En smuk køkken-ø i massivt egetræ med fingertappede skuffer blev placeret, så man kan lave køkkenarbejde og samtidig nyde havudsigten.
Bevaringsværdigt sommerhus med tilbygning blev totalrenoveret fra kælder til kvist. Udadtil skulle Bedre Byggeskik-stilen bevares, men indadtil kunne arkitekten lege mere med moderne og eksklusive materialer og et minimalistisk udtryk.
Den resterende del af køkkenet er holdt i hvidt med en mørk plade placeret på væggen. Emfanget er diskret indbygget i loftet for at give et skarpt og minimalistisk look i køkkenet.
Køkken-øen blev placeret på en sort sokkel, som giver plads til at stå behageligt og arbejde i køkkenet. Samtidig giver soklen en visuel lethed til køkken-øen, som ser ud som om den svæver. Letheden giver en flot kontrast til de tunge, gedigne køkkenelementer.
Forbindelse mellem oprindeligt hus og tilbygning
Det oprindelige Bedre Byggeskik-hus er forbundet til tilbygningen via en gang, som er bred nok til at rumme et spisebord. Hele gangen blev renoveret nænsomt udvendigt, men især indvendigt er der sket mere markante ændringer.
Arkitekten foreslog at etablere Lacuna-foldedøre i forbindelsesgangen, så der kunne åbnes helt op mod den nyetablerede terrasse.
Når folde-skydedørene er åbne mod terrassen, får familien mulighed for at brede sig på et stort, lækkert opholds- og spiseområde. Her kan familien let bevæge sig mellem hus og terrasse. En særlig fordel ved den nye terrasse er, at der er læ for vinden fra Kattegat. Det gør den brugbar en større del af året set i forhold til terrassen, som vender direkte mod havet.
Forbindelsesgangen, som har loft til kip, blev opdateret med et smukt listeloft i egetræ.
Akustikloftet giver en lyddæmpende effekt, som har stor, positiv betydning for rumoplevelsen.
Tilbygning og hovedhus blev renoveret
Arkitekt Morten Dalsgaard foreslog at stramme det arkitektoniske udtryk op for at øge kontrasten til Bedre Byggeskik-huset. Arkitektens idé var at facaderenovere tilbygningen for i endnu højere grad end tidligere at understrege forskellene mellem de to bygninger.
Hvidt hus - sort tilbygning
Tilbygningens vinduer er endnu en detalje, som understreger tilbygningens unge alder. De står i fin kontrast til de småsprossede vinduer i den oprindelige villa.
Det oprindelige bevaringsværdige, hvide hus med rødt tegltag blev renoveret i tråd med Bedre Byggeskik-stilen. Tilbygningens sorte træbeklædning skaber kontrast til Bedre Byggeskik-husets hvidpudsede murværk. Arkitekten foreslog at tilbygningens nye vinduer og døre var uden sprosser.
Kælderen under tilbygningen blev renoveret med lyskasser. Det har forvandlet den mørke kælder til en lys, lækker og mere brugbar etage i boligen.
På tilbygningens 1. sal blev der isat nye vinduer, og der blev etableret ekstra vindueshuller i taget. Tilbygningens ovenlysvinduer mimer de gamle fra det bevaringsværdige hus. Takket være de nye ovenlysvinduer har førstesalens nye badeværelse samt det ene børneværelse fået havudsigt.
Sommerhus med kant og sjæl
Huset har alt i alt fået mere havudsigt, som har løftet hele rumoplevelsen i det oprindelige hus. Tilbygningens 3 etager samt forbindelsesgangen er blevet moderniseret og optimeret med nye og flere vinduer. Desuden er der skabt en æstetisk sammenhæng udadtil ved at øge kontrasten mellem nyt og gammelt. Indadtil er der skabt en arkitektonisk rød tråd med valget af lækre materialer og et minimalistisk og varmt udtryk.
Arkitekt, tekstforfatter og fotograf
Arkitekt: Morten Dalsgaard
Tekstforfatter: Kristine Sahlholt
Fotograf: Christina Kayser Onsgaard