Typehus fik nyt havedesign og pool

Typehus fik nyt havedesign og pool

Arkitekt og byggeteknisk rådgivning til private boligejere siden 2001

Oplevelser hele året rundt

Kan arkitektrådgivning og havedesign give oplevelser hele året rundt? Ja, synes denne familie, som med lyssætning og ruminddelinger og ikke mindst en ny pool fik skabt deres drømmehave og et smukt indgangsparti.

Projekttype: Renovering og ombygning
Samlet projektpris: Pris ikke opgivet
Boligtype: Fritliggende hus
Resultat hos boligejeren: Bedre dagslys, Bedre sammenhæng med haven/terrassen, Indvendig renovering, Ny carport og nyt indgangsparti, Ny pool og flere terrasser

  

Bygningen er opført: 1971
Projektet afsluttet: 2021
Energitiltag: Vinduer og døre er blevet udskiftet, Nye højisolerede vinduer, Ny højisoleret hoveeddør
Typehus fik nyt havedesign og pool, Rene linjer i havedesignet
Typehus fik nyt havedesign og pool hvor familien kan snuppe en dukkert
Nyt havedesign har give typehuset fra 1970'erne et smukt løft

Haven trængte til opgradering

Huset i Holte fra 1971 havde med sine 218 boligkvadratmeter og 104 kvadratmeter kælder god plads til familien på 4. Med haven grænsende op til skoven var beliggenheden helt ideel. Men beboerne syntes, at boligen og især udearealerne og haven trængte til en opdatering. Derfor kontaktede de m4 Arkitekter og arkitekt Thomas Hjort hjalp familien med at komme videre med projektet.

Efter Idé-workshop med arkitekt Thomas Hjort henviste arkitekten til havedesigner Henrik Funk fra Drømmehjem.

Havedesigneren besøgte familien og designede haveindretningen i detaljer, mens m4 Arkitekter designede garage, skur og indgangsparti. For både arkitekt og havedesigner var det en spændende opgave at hjælpe med at typehus fik nyt havedesign og pool.

Indgangspartiet var designet uhensigtsmæssigt

Familien syntes ikke om det oprindelige indgangsparti. Det var designet uhensigtsmæssigt, fordi man skulle gå ned under en carport for at komme hen til hoveddøren. Det virkede hverken logisk eller indbydende, når gæster besøgte familien. Det var ikke den åbne og imødekommende adgang til huset, som familien drømte om.
Ved hovedindgangen blev man heller ikke budt velkommen af husets arkitektoniske udtryk. Selve den massive træhoveddør og manglen på vinduer gjorde entreen til et mørk og ikke så indbydende rum. Der manglede lys og luft, og foreslog derfor arkitekten at ombygge både entre og indgangsparti.

Imødekommende indgangsparti til huset

Garagen blev rykket til en placering ved husets gavl for at skabe plads ved indgangspartiet og uhindret adgang til hoveddøren. Indgangspartiet blev designet med fokus på at skabe oplevelser til forskellige sanser. Beboerne bestilte selv store paradisæbletræer (malus toringo) hjem fra England.

Under træerne er der placeret en bænk ved siden af to vandsten med lys i. De smukke træer skaber sammen med bænken og vandstenene et asiatisk inspireret udendørs rum.

Beboerne har rejst meget i Asien og er betaget af havekulturen i denne del af verden. Deres indtryk fra rejserne har givet dem inspiration til haveindretningen.

Det føles oplagt at sætte sig på bænken, betragte vandstenene og nyde vandets fine rislelyd. Lyden hjælper med at fjerne fokus på trafiklyden fra den nærliggende vej. ”Jeg tager ofte en kop kaffe ved vandstenen og nyder lyden af træernes løv og lyden af vandet. Så kommer katten ofte med ud – det er virkelig hyggeligt,” fortæller en af beboerne.

Redskabsskur med mos-sedum-tag

Den tidligere lavtliggende carport blev fjernet og terrænet blev hævet. Der blev etableret et lavt skur til forskellige haveredskaber og børnecykler.

På skurets tag er der valgt mos-sedum-beplantning, som skifter farve afhængigt af årstiden.

I sommermånederne er beplantningen knaldgul og bliver besøgt af et hav af bier. Om efteråret skifter beplantningen typisk farve til mere røde nuancer.

Ved det nyetablerede indgangsparti kan de fleste forbipasserende se ned på taget, hvilket giver en smuk farverig oplevelse.

Mos-sedum-taget er godt for insekter og biodiversitet og fordi planterne suger meget vand, aflaster taget kloakkerne ved regnskyl. Vandet bliver afledt med forsinkelse, så man mindsker risikoen for oversvømmede kloakker.

Arkitekt Thomas Hjort foreslog, at entreen fik etableret nye vinduespartier og ny hoveddør med vindue i. Udover at de nye vinduer og døre er smukke, så er de også meget bedre isoleret end de oprindelige. Det hjælper med at skabe et rart indeklima i entreen.

Entreens gamle gulv blev fjernet og erstattet med smukke svenske Östersjö-fliser. De samme fliser blev lagt i rummet ud mod poolen í haven.

Havedesigner og arkitekt gav bolig og have et løft

Hvor haven tidligere blot bestod af en træt terrasse og en græsplæne er der nu sket store ændringer.

Haven er blevet designet af havedesigner Henrik Funk fra Drømmehjem med mulighed for fleksibel indretning og ophold.

Fleksibiliteten i haveindretningen betyder, at beboerne nu kan op- og nedskalere til få eller mange personer. Desuden kan de rykke rundt til forskellige rum i haven efter humør.

Arkitekten og havedesignerens input har betydet, at familiens typehus fik nyt havedesign og pool. Det har givet hele boligen fået et visuelt løft.

Det var vigtigt for beboerne at få skabt en ny have, men med gamle, tilvoksede planter. Den oprindelige have var allerede fyldt med smukke træer, buske og blomster. 

Det blev en prioritet at bevare disse planter, men de måtte omplaceres for at give det helt rette udtryk. Alle planter undtagen 2 træer blev rykket!

Have med mange ruminddelinger

Haven grænser op mod skoven, hvilket giver familien en smuk og varieret udsigt fra huset hele året rundt. Fra skovgrænsen skråner grunden ned mod huset.

For at udnytte havens hældning bedst muligt, blev hele grunden terrænreguleret. På denne måde kunne der skabes to niveauer forbundet med et par trappetrin i stedet for den tidligere skrå græsplæne.

De to niveauer giver en naturlig ruminddeling i haven. Øverste niveau mod skovgrænsen rummer et legeområde til familiens to børn på 5 og 7 år. I et andet hjørne blev der anlagt en lille urtehave til børnene.

Her blev der lavet to ens bede, så børnene har hver deres lille område. Et smart børnefamilie-life hack for at undgå konflikter. Som beboerne bemærker, så ”luger børnene ikke så meget i urtehaven. De spiser mest!”

Terrassen ind mod huset blev moderniseret med nye italienske fliser, stramt komponerede bede og et smukt spejlbassin.

Spejlbassinet, som reflekterer himlen, blev placeret i et bed med stedsegrønne planter. Bedet blev anlagt ud for forældresoveværelset, så der altid er grøn udsigt og kig til himlen herfra.

Lys i haven

Der er blevet arbejdet intenst med at skabe flot lyssætning i haven. Al belysning er indirekte og afdæmpet og fra Light by Juul.

Flere lys er boret ned i bedenes sten, fordi det skaber et smukt, naturligt og diskret look. Når det er mørkt – og særligt i de kolde måneder – bliver haven på fineste vis belyst.

Det betyder, at familien ikke bare ”kigger ud på en sort væg”. Derimod får de også visuel glæde af haven i den kolde del af året.

Pool og udekøkken i haven

Derfor blev poolen placeret lidt væk fra hovedterrassen. Omkring poolen blev der etableret en lækker terrasse i træ. Der er flere steder at slå sig ned omkring poolen takket være grundens niveauspring.

Beboerne drømte om at deres typehus fik nyt havedesign og pool i haven. Poolen blev placeret i den ene side af haven, så den ikke kan ses fra stuen. 

Familien ville gerne bevare udsigten til skoven og undgå, at poolen blev det element, som fik al opmærksomheden.

Det har givet plads til integrerede bænke og store trappetrin med opbevaring i. Et loungeområde for enden af poolen med et bord med integreret gaspejs udgør et hyggeligt sted at slappe af. Når det bliver mørkt skaber det varme lys fra pejsen en dejlig stemning i haven og ilden spejles i vandet.

I tilknytning til poolområdet har familien fået bygget et udekøkken og en udendørs bruser. Der er let adgang til selve husets køkken via et indgangsparti, som har fået de samme fliser som i entreen. I rummet ud mod poolen har familien fået installeret smukke træskabe, som giver masser af praktisk opbevaringsplads.

Det bedste ved ombygningen

Typehus fik nyt havedesign og pool, og det har givet hele boligen et løft. ”Det bedste ved ombygningen af udearealerne er, at boligen og haven samt udsigten er blevet tænkt sammen,” fortæller beboerne. ”Det var vigtigt for os, at haven er pæn hele året rundt. Vi ønskede os en lækker, men relativt let have – og det fik vi! Med poolen og de dejlige rum i haven har vi nærmest ikke lyst til at tage på ferie. Vi har fået rigtig gode rammer til en staycation!”

En vigtig erfaring som familien gerne vil give videre til andre er, at man skal se og mærke på materialerne før man beslutter sig for at købe dem. Det kan se helt anderledes ud, når man ser materialerne i virkeligheden sammenlignet med billeder på en hjemmeside.

For beboerne var det en prioritet at få træmaterialer med i indretningen, fordi det giver varme og stoflighed til rummene.

Kombinationen af rene linjer og varme træmaterialer giver et smukt og tidløst udtryk. Et dogme for indretningen var desuden at undgå farven sort, som beboerne synes blev for ”hård og kontrastfuld”.

På spørgsmålet om, hvad familien er mest glade for efter ombygningen og renoveringen svarer de uden at tøve: ”Udsigten til haven og indgangspartiet!” Forandringen af udearealerne har løftet hele oplevelsen af typehuset i Holte.

Arkitekt

Thomas Hjort

Fotograf
Christina Kayser Onsgaard

Få hjælp til din tilbygning, ombygning, renovering eller dit nybyggeri hos os i m4 Arkitekter

Arkitekt Morten Dalsgaard | Arkitekt Thomas Hjort | Arkitekt Jacob Storgaard Pedersen

Ønsker du at blive kontaktet?

Det er helt uforpligtende og vi kontakter dig inden for 24 timer på alle hverdage 

Processen for arkitekt og byggeteknisk rådgivning

Alle projekter er unikke og det bliver dit også. Der er dog nogle faser som de fleste projekter gennemgår afhængig af størrelse og projekttype. I forbindelse med denne case, hjalp vi boligejeren gennem fase 1 til 7 af byggeprocessens 7 faser.

Har du spørgsmål til byggeprocessen så kan du læse meget mere ved at klikke ind på hver af faserne.

Du er meget velkommen til at ringe på 5550 0050 eller kontakte os pr. mail [email protected] eller benytte vores kontaktformular.

Savner du inspiration til din bolig?

Vi hjælper dine idéer på vej, giver inspiration og rådgivning

m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder og Danske Boligarkitekter. m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til “Spørg Bolius”, faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd hos Videncentret Bolius.
m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder

Danske Arkitektvirksomheder

Danske Boligarkitekter

m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til Spørg Bolius og givet faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd til Videncentret Bolius

Videncentret Bolius

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.