Tilbygning og gårdhave til typehuset

Tilbygning og gårdhave til typehuset

Arkitekt og byggeteknisk rådgivning til private boligejere siden 2001

Arkitekttegnet tilbygning og gårdhave forvandlede typehuset til en livsnyderoase

Familien på 2 voksne og 2 børn havde fået bygget et typehus i 2012. Dengang følte beboerne, at de gik for meget på kompromis med en række løsninger og materialekvaliteter. De kontaktede m4 Arkitekter med indstillingen, at ”nu skulle alt gøres rigtigt fra start af”. Og sådan gik det også, da arkitekt Thomas Hjort tegnede en ny planløsning, en tilbygning og gårdhave til typehuset.

Projekttype: Tilbygning
Samlet projektpris: Pris ikke opgivet
Boligtype: Fritliggende hus
Resultat hos boligejeren: Bedre dagslys, Bedre sammenhæng med haven/terrassen, Indvendig renovering, Mere plads, Gårdhave, Pool og træterrasse

  

Bygningen er opført: 2012
Projektet afsluttet: 2021
Energitiltag: Vinduer og døre er blevet udskiftet, Efterisolering af første sal, Gulvvarme overalt i huset

Flere kvadratmeter og ny planløsning

Tidligere var indgangspartiet og indkørslen ikke designet optimalt. Når gæster kørte op ad indkørslen ”føltes det som om gæsterne kørte helt ind i os på terrassen,” fortæller beboerne.

Beboerne savnede, at huset var bedre afskærmet fra indkørslen. Desuden drømte de om, at huset fik en glidende overgang og god sammenhæng med haven.

Inde i huset ønskede de arkitektens bud på en ny planløsning med flere funktionsinddelinger, fordi typehuset var for åbent.

Det var også problematisk, at køkkenet lå i midten af boligen og trukket tilbage fra dagslyset. Familien savnede flere rum i rummet, så alle kunne være sammen - men også hver for sig.  

Arkitekt Thomas Hjort gik derfor i gang med at tegne en tilbygning og gårdhave til typehuset - unikt tilpasset familiens behov.

Ny ruminddeling og smarte opbevaringsløsninger

Arkitekten tegnede en tilbygning  og gårdhave til typehuset, som gav plads til at rykke køkkenet ud mod gårdhaven. Den ekstra plads og den nye planløsning resulterede i ruminddelinger, som gav flere separate zoner i boligen.

Der blev lagt nye gulve i alle rum og gulvvarme overalt – også under sildebensparketgulvet i værelserne. I entreen var der behov for opbevaring, men pladsen var begrænset.

For at udnytte kubikmeterne bedst muligt blev der lavet indbyggede, smalle garderobeskabe til opbevaring af sko og jakker. I de pladsbesparende garderobeskabe hænger man jakkerne på tværs og stiller skoene i en smal, specialdesignet skoreol.

En halvvæg gav spisepladsen i køkken-alrummet noget afskærmning. Op ad halvvæggen blev der bygget en specialdesignet bænk med integreret opbevaring. Der blev lavet akustikloft i køkken-alrummet for at give en behagelig akustik.

Køkkenet fik flere smarte løsninger. Blandt andet en emhætte integreret i loftet for at få et minimalistisk udtryk.

Desuden et smukt snedkerkøkken med indbygget skuffe med skraldesortering i arbejdshøjde. Ved siden af vasken blev der lavet et skjult rum i bordpladen, hvor der kan stå opvaskemiddel og sæbe.

Køkkenalrummet blev designet fleksibelt med en stor foldedør til gårdhaven. Så er der hele tiden er mulighed for at tilpasse rummene ude og inde.

Når beboerne let kan bevæge sig frem og tilbage mellem boligen og gårdhaven, får de også større glæde af udearealerne.

Tv-stue med hyggekrog til læsning

En del af det store åbne køkken-alrum blev lukket mere af og blev til en stue med tv og hyggekrog. Tv-stuen er lavet uden vinduer for at undgå generende dagslys på skærmen.

Hyggekrogen med stor madras og indbyggede reoler fungerer som en alkove til læsning og afslapning. Her kan man desuden ligge og nyde udsigten til gårdhaven.

Efter boligen har fået en fjernsynsafdeling, bliver der set mindre tv, fortæller beboerne. Og det er faktisk ikke er så tosset, fortsætter de: ”Nu sætter vi os i sofaen som familie og ser noget sammen i stedet for at fjernsynet bare kører hele tiden!”

Ved siden af alkoven er der blevet plads til en mindre hjemmearbejdsplads, som kan bruges af både børn og voksne.  

Fleksibelt køkken-alrum med adgang til gårdhaven

En drøm for familien var at få brugt haven endnu mere. Målet var at forlænge udesæsonen og få mulighed for at nyde haven, selvom vejret var dårligt.

Arkitekt Thomas Hjort løste opgaven ved at lave en japansk inspireret gårdhave med flere forskellige funktioner. Arkitekten foreslog at bygge en lang pergola, hvori der blandt blev etableret et udekøkken. Der er indtænkt fleksible løsninger, så uderummet kan tilpasses helt præcist efter vejret.

Da pergolaen er en åben konstruktion, er der lavet lameller, som kan skærme for sol og regn. Lamellerne er fjernbetjente, og der er integreret lamper i lamellerne, så udekøkkenet er smukt belyst, når det er mørkt. Pergolaen har fået lavet store oplukkelige glaspartier, så det er muligt at skærme sig fra vind og vejr.

Udekøkkenets vandhane er blevet frostsikret. En udendørs gaspejs skaber stemning – pejsen kan både ses inde fra huset og fra pergolaen. Den minimalistisk udseende pergola har indbyggede tagrender, som man ikke ser fra haven. I det hele taget er det stringente udtryk ført videre fra huset til udearealerne.

Pool og sauna til livsnyderne

Det var også et stort ønske at få bygget en træningsspa med træterrasse rundt om. Arkitekten foreslog, at poolen med jet-modstrømsanlægget til svømmetræning blev placeret i den ene ende af haven.

Terrassen blev bygget af ask og der blev etableret højbede for at give rum til planter. Skjult bag terrassen blev der plads til en nedgravet trampolin, så der er masser af underholdningsmuligheder for børnene.

Overfor poolen blev der bygget en sauna med store glaspartier mod poolen. Så kan man stadig have kontakt til hinanden og kigge ud i haven, mens man får varmen i saunaen. Det har givet familien en fantastisk måde at nyde vandet og haven på – hele året rundt.

Lige ude foran saunaen blev der bygget en udebruser. Inde i selve saunaen er der tænkt over alle detaljer. Der er Bluetooth-højtalere og stenene i saunaen kan varmes op ved tryk på en fjernbetjening. Desuden er der infrarøde lamper i saunaen, som hurtigt giver masser af varme.

Ombygning gav plads til udelivet

Ombygningen af huset har været den helt rigtige løsning for familien. Med en tilbygning og gårdhave til typehuset har familien fået deres drømmehjem.

Arkitektonisk er der lagt vægt på at skabe udsyn og kig på tværs og på langs i boligen. Det stramme udtryk fra det oprindelige hus er videreført i det nye byggeri, men nu fungerer hus og gårdhave bedre. 

Man fornemmer, at det er godt gennemtænkte arkitektoniske løsninger, som har gjort hus og have til en fantastisk helhed. Boligen og gårdhaven spiller ganske enkelt rigtig godt sammen nu. Og både ude og inde er der kroge og hyggeområder, hvor beboerne kan slå sig ned og nyde livet.

Fordelene ved at have bygget om står i kø. Men er der ulemper?

”Ja,” fortæller en af beboerne med et glimt i øjet – ”De nye, lækre omgivelser har betydet, at børnene arrangerer flere legeaftaler ovre hos os!”

Arkitekt

Thomas Hjort

Fotograf
Christina Kayser Onsgaard

Få hjælp til din tilbygning, ombygning, renovering eller dit nybyggeri hos os i m4 Arkitekter

Arkitekt Morten Dalsgaard | Arkitekt Thomas Hjort | Arkitekt Jacob Storgaard Pedersen

Ønsker du at blive kontaktet?

Det er helt uforpligtende og vi kontakter dig inden for 24 timer på alle hverdage 

Savner du inspiration til din bolig?

Vi hjælper dine idéer på vej, giver inspiration og rådgivning

m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder og Danske Boligarkitekter. m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til “Spørg Bolius”, faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd hos Videncentret Bolius.
m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder

Danske Arkitektvirksomheder

Danske Boligarkitekter

m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til Spørg Bolius og givet faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd til Videncentret Bolius

Videncentret Bolius

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.