Boligejercase

Tilbygning og gårdhave til typehuset

Forside » Cases » Tilbygning og gårdhave til typehuset 

Arkitekttegnet tilbygning og gårdhave forvandlede typehuset til en livsnyderoase

Familien på 2 voksne og 2 børn havde fået bygget et typehus i 2012. Dengang følte beboerne, at de gik for meget på kompromis med en række løsninger og materialekvaliteter. De kontaktede m4 Arkitekter med indstillingen, at ”nu skulle alt gøres rigtigt fra start af”. Og sådan gik det også, da arkitekt Thomas Hjort tegnede en ny planløsning, en tilbygning og gårdhave til typehuset.

m4 Arkitekter tilbyder personlig arkitektrådgivning og byggeteknisk rådgivning tilpasset dit behov og byggeprojekt

Arkitekttegnet tilbygning og gårdhave forvandlede typehuset til en livsnyderoase

Familien på 2 voksne og 2 børn havde fået bygget et typehus i 2012. Dengang følte beboerne, at de gik for meget på kompromis med en række løsninger og materialekvaliteter. De kontaktede m4 Arkitekter med indstillingen, at ”nu skulle alt gøres rigtigt fra start af”. Og sådan gik det også, da arkitekt Thomas Hjort tegnede en ny planløsning, en tilbygning og gårdhave til typehuset.

m4 Arkitekter tilbyder personlig arkitektrådgivning og byggeteknisk rådgivning tilpasset dit behov og byggeprojekt

Flere kvadratmeter og ny planløsning

Tidligere var indgangspartiet og indkørslen ikke designet optimalt. Når gæster kørte op ad indkørslen ”føltes det som om gæsterne kørte helt ind i os på terrassen,” fortæller beboerne.

Beboerne savnede, at huset var bedre afskærmet fra indkørslen. Desuden drømte de om, at huset fik en glidende overgang og god sammenhæng med haven. Inde i huset ønskede de arkitektens bud på en ny planløsning med flere funktionsinddelinger, fordi typehuset var for åbent.

Det var også problematisk, at køkkenet lå i midten af boligen og trukket tilbage fra dagslyset. Familien savnede flere rum i rummet, så alle kunne være sammen - men også hver for sig. Arkitekt Thomas Hjort gik derfor i gang med at tegne en tilbygning og gårdhave til typehuset - unikt tilpasset familiens behov.
Japansk-inspireret gårdhave.
Kig fra sauna ud til pool og terrasse.
Ny garage og gårdhave.

Projekttype: Array ( [0] => Tilbygning [1] => Renovering )

Boligtype: Array ( [0] => Fritliggende hus )

Bygningen er opført: 2012

Projektet afsluttet: 2021

Samlet projektpris: Pris ikke opgivet

Arkitektens pris: Pris ikke opgivet

Resultat hos boligejeren: Array ( [0] => Bedre dagslys [1] => Bedre sammenhæng med haven og terrassen [2] => Mere plads [3] => Gårdhave [4] => Pool og træterrasse )

Energitiltag: Array ( [0] => Højisolerede vinduer [1] => Højisolerede døre [2] => Efterisoleret første sal [3] => Installation af gulvvarme )

Projektcasen er udarbejdet i samarbejde med kunden

Entre med smalle garderobeskabe i ombygget typehus.
Udnyt pladsen med smalt skoskab.
Bænk med integreret opbevaring og lækker cognac-farvet læderhynde.

Ny ruminddeling og smarte opbevaringsløsninger

Der blev lagt nye gulve i alle rum og gulvvarme overalt – også under sildebensparketgulvet i værelserne. I entreen var der behov for opbevaring, men pladsen var begrænset.

Arkitekten tegnede en tilbygning  og gårdhave til typehuset, som gav plads til at rykke køkkenet ud mod gårdhaven. Den ekstra plads og den nye planløsning resulterede i ruminddelinger, som gav flere separate zoner i boligen.

For at udnytte kubikmeterne bedst muligt blev der lavet indbyggede, smalle garderobeskabe til opbevaring af sko og jakker. I de pladsbesparende garderobeskabe hænger man jakkerne på tværs og stiller skoene i en smal, specialdesignet skoreol. En halvvæg gav spisepladsen i køkken-alrummet noget afskærmning.

Op ad halvvæggen blev der bygget en specialdesignet bænk med integreret opbevaring. Der blev lavet akustikloft i køkken-alrummet for at give en behagelig akustik.

Køkkenet fik flere smarte løsninger. Blandt andet en emhætte integreret i loftet for at få et minimalistisk udtryk. Desuden et smukt snedkerkøkken med indbygget skuffe med skraldesortering i arbejdshøjde. Ved siden af vasken blev der lavet et skjult rum i bordpladen, hvor der kan stå opvaskemiddel og sæbe.

Køkkenalrummet blev designet fleksibelt med en stor foldedør til gårdhaven. Så er der hele tiden er mulighed for at tilpasse rummene ude og inde. Når beboerne let kan bevæge sig frem og tilbage mellem boligen og gårdhaven, får de også større glæde af udearealerne.

Hyggekrog med indbyggede bogreoler i ombygget villa.
Arkitekttegnet tilbygning, halvvæg giver flere zoner i boligen.
Spiseplads og akustikloft i køkken-alrum.

Tv-stue med hyggekrog til læsning

En del af det store åbne køkken-alrum blev lukket mere af og blev til en stue med tv og hyggekrog. Tv-stuen er lavet uden vinduer for at undgå generende dagslys på skærmen.

Hyggekrogen med stor madras og indbyggede reoler fungerer som en alkove til læsning og afslapning. Her kan man desuden ligge og nyde udsigten til gårdhaven.

Efter boligen har fået en fjernsynsafdeling, bliver der set mindre tv, fortæller beboerne. Og det er faktisk ikke er så tosset, fortsætter de: ”Nu sætter vi os i sofaen som familie og ser noget sammen i stedet for at fjernsynet bare kører hele tiden!” Ved siden af alkoven er der blevet plads til en mindre hjemmearbejdsplads, som kan bruges af både børn og voksne. 

Smukt snedkerkøkken med gode sorteringsløsninger.
Spiseplads med smuk udsigt til haven.
Køkkenø med barstole i arkitekttegnet tilbygning.

Fleksibelt køkken-alrum med adgang til gårdhaven

En drøm for familien var at få brugt haven endnu mere. Målet var at forlænge udesæsonen og få mulighed for at nyde haven, selvom vejret var dårligt.

Arkitekt Thomas Hjort løste opgaven ved at lave en japansk inspireret gårdhave med flere forskellige funktioner. Arkitekten foreslog at bygge en lang pergola, hvori der blandt blev etableret et udekøkken. Der er indtænkt fleksible løsninger, så uderummet kan tilpasses helt præcist efter vejret.

Da pergolaen er en åben konstruktion, er der lavet lameller, som kan skærme for sol og regn. Lamellerne er fjernbetjente, og der er integreret lamper i lamellerne, så udekøkkenet er smukt belyst, når det er mørkt. 

Pergolaen har fået lavet store oplukkelige glaspartier, så det er muligt at skærme sig fra vind og vejr.

Udekøkkenets vandhane er blevet frostsikret. En udendørs gaspejs skaber stemning – pejsen kan både ses inde fra huset og fra pergolaen. 

Den minimalistisk udseende pergola har indbyggede tagrender, som man ikke ser fra haven. I det hele taget er det stringente udtryk ført videre fra huset til udearealerne.

Japansk-inspireret gårdhave med træliste-beklædt arkitekttegnet tilbygning.
Udekøkken med glasskydedøre.
Udekøkken i lækker tilbygning.
Trænings-pool og træterrasse.
Kig fra sauna ud til pool og terrasse.
Arkitekttegnet tilbygning og japansk inspireret gårdhave.

Pool og sauna til livsnyderne

Terrassen blev bygget af ask og der blev etableret højbede for at give rum til planter. Skjult bag terrassen blev der plads til en nedgravet trampolin, så der er masser af underholdningsmuligheder for børnene. Overfor poolen blev der bygget en sauna med store glaspartier mod poolen. 

Det var også et stort ønske at få bygget en træningsspa med træterrasse rundt om. Arkitekten foreslog, at poolen med jet-modstrømsanlægget til svømmetræning blev placeret i den ene ende af haven.

Lige ude foran saunaen blev der bygget en udebruser. Inde i selve saunaen er der tænkt over alle detaljer. Der er Bluetooth-højtalere og stenene i saunaen kan varmes op ved tryk på en fjernbetjening. Desuden er der infrarøde lamper i saunaen, som hurtigt giver masser af varme.

Så kan man stadig have kontakt til hinanden og kigge ud i haven, mens man får varmen i saunaen. Det har givet familien en fantastisk måde at nyde vandet og haven på – hele året rundt.

Ombygning gav plads til udelivet

Ombygningen af huset har været den helt rigtige løsning for familien. Med en tilbygning og gårdhave til typehuset har familien fået deres drømmehjem. Arkitektonisk er der lagt vægt på at skabe udsyn og kig på tværs og på langs i boligen. Det stramme udtryk fra det oprindelige hus er videreført i det nye byggeri, men nu fungerer hus og gårdhave bedre. 

Udekøkken med glasskydedøre.
Tilbygning og gårdhave til typehuset og glasskydedøre ved udekøkkenet.
Trlæningsspa med jetstrøm og træterrasse i ask.

Man fornemmer, at det er godt gennemtænkte arkitektoniske løsninger, som har gjort hus og have til en fantastisk helhed. Boligen og gårdhaven spiller ganske enkelt rigtig godt sammen nu. Og både ude og inde er der kroge og hyggeområder, hvor beboerne kan slå sig ned og nyde livet.

Fordelene ved at have bygget om står i kø. Men er der ulemper?

”Ja,” fortæller en af beboerne med et glimt i øjet – ”De nye, lækre omgivelser har betydet, at børnene arrangerer flere legeaftaler ovre hos os!”

Arkitekt: Array ( [0] => Thomas Hjort )

Tekstforfatter: Kristine Sahlholt

Fotograf: Christina Kayser Onsgaard

Arkitektteamet

Arkitekt MAA

Morten Lie Dalsgaard

M: 29 65 88 26

M: md@m4arkitekter.dk

Arkitekt MAA

Thomas Hjort

M: 24 88 31 57

M: th@m4arkitekter.dk

Arkitekt, Cand. Polyt.

Jacob Storgaard Pedersen

M: 29 35 06 44

M: jp@m4arkitekter.dk

Arkitekt, Cand. Arch.

Julie Holk

M: 40 20 04 82

M: jh@m4arkitekter.dk

Tilbygning til den danske funktionelle villa

Boligejercase Godt eksempel på dansk funkisvillaOpgaven for arkitekt Morten Dalsgaard var at skabe en tilbygning til den danske funktionelle villa. Familiens murermestervilla fra 1935 i Hellerup er et godt eksempel på den danske funktionelle villa. Denne arkitektoniske stil udspringer fra den internationale funktionalisme og ofte bruges betegnelsen ”funkisvilla”.Funkis-arkitekterne drømte stort. De ville skabe enkle, smukke bygninger uden krummelurer…

1960’er typehus fik facelift

Boligejercase Installationskrævende rum blev samlet midt i husetDet er svært at se, at det 290 m2 store parcelhus tidligere dannede rammen om en børnehave. I dag er alle spor af institution væk. De mange små værelser, som er typiske for den tids byggeri, er blevet lagt sammen til ét stort åbent plan. Der er derudover kommet…

Tilbygning af anneks gav plads til familiens teenager

Boligejercase Husets oprindelige udtryk blev bevaretEn tilbygning af anneks gav plads til familiens teenager, og hun fik egen indgang, bad og garderobe. Derudover blev der adgang til egen altan fra annekset.Det var vigtigt for familien, at anneksets tag og facader matchede hovedhusets oprindelige udtryk. Derfor valgte arkitekt Thomas Hjort at holde materialer og byggestil helt i…