Ombygning af stor lejlighed i København

Ombygning af stor lejlighed i København

Arkitekt og byggeteknisk rådgivning til private boligejere siden 2001

Træt lejlighed forvandlet til livsnyder-oase

Ombygning af stor lejlighed i København. Et par faldt for en godt beliggende, men temmelig nedslidt lejlighed i den livlige bydel Nørrebro i København. Med hjælp fra arkitekt Thomas Hjort fik beboerne en optimeret planløsning og flere fine og funktionelle tiltag i boligen. Resultatet blev en knivskarp lejlighed.

Projekttype: Ombygning
Samlet projektpris: Ca. 1.500.000 kr.
Boligtype: Lejlighed
Resultat hos boligejeren: Bedre dagslys, Indvendig renovering, Ny planløsning

  

Bygningen er opført: 1891
Projektet afsluttet: 2019
Energitiltag: Gulvvarme på badeværelse og gæstetoilet

Cigarrøg i tapetet og rør på tværs i gangen

Med en høj placering i ejendommen havde lejligheden god udsigt over træerne på Assistens Kirkegård. At boligen samtidig lå tæt ved Nørrebrogade gav lejligheden den perfekte blanding af god naturudsigt og storbypuls. 

Da parret besluttede sig for at købe den 154 kvadratmeter store lejlighed 3 år tidligere, var der ingen tvivl om, at boligen trængte til en kærlig hånd. Cigarrøgen sad i væggene og en nybygget brændeovn havde en uhensigtsmæssig rørføring på tværs af fordelingsgangens loft. Desuden var der etableret nogle nicher i stuen, som ikke passede så godt sammen med den højloftede lejligheds oprindelige udtryk. 

Lejligheden havde været en delelejlighed, og nu var nye beboerne i tvivl om, hvor de skulle etablere deres soveværelse. De ønskede desuden at renovere lejlighedens badeværelse og få et ekstra toilet. 

For at få hjælp til at udnytte lejlighedens kvadratmeter optimalt, valgte parret at kontakte m4 Arkitekter. Med arkitekt Thomas Hjort som rådgiver gik processen med at finde den bedst mulige planløsning i gang. 

Ny planløsning gav mere dagslys i lejligheden

Beboerne ønskede at optimere kvadratmeterne i lejligheden, så de kunne få mere plads i de vigtigste rum.

Lejligheden havde oprindeligt 3 stuer en suite. Nu så arkitekten muligheden for at lave ”en suite” på tværs i lejligheden.  

Ved at blænde en dør og lave en stor åbning med et smukt glasparti mellem køkken og stue har beboerne fået en bedre planløsning.

Samtidig har ombygningen givet dagslys på tværs gennem boligen, så lejligheden får større glæde af lyset end tidligere.
Alle disse tiltag har betydet, at lejligheden nu føles mere lys og rummelig.

Volumen frem for kvadratmeter

I de klassiske københavnerlejligheder er toilet og bad ofte så små, at man nærmest kun kan ”bakke ind”.

Beboerne i lejligheden drømte om få et større badeværelse, så vaskemaskine og tørretumbler kunne komme ud af køkkenet. Arkitekten foreslog derfor at inddrage kvadratmeter fra gangen til at etablere et større badeværelse.

For at få plads til et vasketårn måtte arkitekten lave millimeter-optimering på det ombyggede badeværelse. En specialtegnet forhøjning sørgede for, at kubikmeterne på badeværelset blev udnyttet 100 procent. 

Ved ikke kun at fokusere på arealet, men også højden blev det akkurat muligt at skabe rum til vasketårnet.

Arkitekten så potentialet i at få dagslys på det lille badeværelse og foreslog at ansøge om at få brandglas ud til brandtrappen.

Det nye ”vindue” med matteret glas har givet et fantastisk fint lysfald ind på badeværelset. Det bidrager derfor til at badeværelset trods de få kvadratmeter virker meget rummeligt.

Lækkert køkken til ægte mad-fanatikere

Det var vigtigt for parret at få et stort, smukt køkken, som ville passe til både madlavning og hyggeligt samvær.

Beboerne fortalte grinende arkitekten, at de anså sig selv som ”mad-fanatiske’. Derfor var arkitektens fokus at lave et køkken, som var godt tænkt funktionelt og æstetisk.

I kogeøen blev der lavet lækre integrerede løsninger med vand og komfur. Valget af en køkkenbordplade i rustfrit stål gav samtidig køkkenalrummet et flot industrielt look. 

Køkkenets plads er i det hele taget blevet udnyttet optimalt.

Som bonus er materialet let at gøre rent, når der er blevet kokkereret efter alle kunstens regler.

Parret ville gerne undgå en stor emhætte midt i rummet over kogeøen. Men da der er lovkrav om aftræk i køkkenet, måtte arkitekten finde et alternativ.

Bygherren købte den smallest mulige emhætte, og arkitekten sørgede for at få den integreret, så den flugter fuldstændig med loftet.

Pladsoptimering og barista-bar til kaffe-entusiasten

Dem, som går op i god kaffebrygning ved, at det godt kan svine en del at kværne og kæle for den lækre kop kaffe.

Beboerne drømte om at få plads til brygge god kaffe i køkkenet på en afgrænset del af køkkenbordet. Arkitekten tegnede derfor en barista-bar, hvor der både er plads til en stor espressomaskine og matcha thébrygning.

Køkkenets plads er i det hele taget blevet udnyttet optimalt.

En detalje, som beboerne er særligt glade for, er de næsten skjulte skabe under vindueskarmene. Det giver masser af praktisk opbevaringsplads og man bemærker stort set ikke de speciallavede skabe, som har hvide fronter, der blender fint ind i rummet.

Tidligere kosteskab blev til toilet

Det er ikke kun i køkkenet, at pladsen er optimeret. Beboerne ønskede at få to toiletter i lejligheden, og et tidligere kosteskab blev derfor forvandlet til et lille fint gæstetoilet.

Parret besluttede i samråd med arkitekten, at alt i lejligheden skulle skiftes. Gulve blev erstattet af nye i samme træsort som det originale og alle vægge blev renoveret.

Det er ikke kun i køkkenet, at pladsen er optimeret. Beboerne ønskede at få to toiletter i lejligheden, og et tidligere kosteskab blev derfor forvandlet til et lille fint gæstetoilet.

Parret besluttede i samråd med arkitekten, at alt i lejligheden skulle skiftes. Gulve blev erstattet af nye i samme træsort som det originale og alle vægge blev renoveret.

Arkitekt

Thomas Hjort

Fotograf
Christina Kayser Onsgaard

Få hjælp til din tilbygning, ombygning, renovering eller dit nybyggeri hos os i m4 Arkitekter

Arkitekt Morten Dalsgaard | Arkitekt Thomas Hjort | Arkitekt Jacob Storgaard Pedersen

Ønsker du at blive kontaktet?

Det er helt uforpligtende og vi kontakter dig inden for 24 timer på alle hverdage 

Processen for arkitekt og byggeteknisk rådgivning

Alle projekter er unikke og det bliver dit også. Der er dog nogle faser som de fleste projekter gennemgår afhængig af størrelse og projekttype. I forbindelse med denne case, hjalp vi boligejeren gennem fase 1 til 7 af byggeprocessens 7 faser.

Har du spørgsmål til byggeprocessen så kan du læse meget mere ved at klikke ind på hver af faserne.

Du er meget velkommen til at ringe på 5550 0050 eller kontakte os pr. mail kontakt@m4arkitekter.dk eller benytte vores kontaktformular.

Savner du inspiration til din bolig?

Vi hjælper dine idéer på vej, giver inspiration og rådgivning

m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder og Danske Boligarkitekter. m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til “Spørg Bolius”, faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd hos Videncentret Bolius.
m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder

Danske Arkitektvirksomheder

Danske Boligarkitekter

m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til Spørg Bolius og givet faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd til Videncentret Bolius

Videncentret Bolius

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.