Inspiration

Tilbygninger

Forside » Værd at vide om tilbygninger 

Har du brug for mere plads i boligen?

Hvis du har brug for mere plads i dit hjem, kan en tilbygning være en god løsning. Men hvordan kan du omdanne dine byggedrømme til en indflytningsklar bolig?

Der er mange beslutninger, som kræver grundig overvejelse, når du vil bygge til. Du skal f.eks. tage stilling til tilbygningens arkitektoniske udtryk og tilbygningens placering på grunden.

Du skal forholde dig til lokalplaner, kommuneplaner og en lang række lovkrav. Derudover skal du søge om byggetilladelse og overveje hvordan boligen skal indrettes, så den passer til dine behov.

Gør din tilbygning unik med den rette stil

Overordnet set findes der to slags tilbygninger, du kan vælge imellem. Der er tilbygninger, som er bygget i helt samme stil som den oprindelige bolig. Og så er der tilbygninger, som har et markant andet udtryk.

Tilbygning i husets stil

Drømmer du om, at din nye tilbygning stilmæssigt skal hænge sammen med din eksisterende bolig? Så er det vigtigt, at materialer og udformning lægger sig tæt op ad den oprindelige stil og materialevalg. På den måde føjer nyt sig naturligt til det gamle.

Tilbygning til rækkehus med restriktiv lokalplan

Boligejercase Hertil og ikke længere!Hvad gør man, når man gerne vil bygge til, men lokalplanen indeholder enormt mange krav til størrelse og udseende?Det var ikke en enkel opgave at lave en arkitekttegnet tilbygning til rækkehuset. Der gjaldt nemlig en meget restriktiv lokalplan for rækkehusene fra 1938 i Københavnsområdet.De detaljerede æstetiske rammer og krav om at overholde…

Tilbygning af anneks gav plads til familiens teenager

Boligejercase Husets oprindelige udtryk blev bevaretEn tilbygning af anneks gav plads til familiens teenager, og hun fik egen indgang, bad og garderobe. Derudover blev der adgang til egen altan fra annekset.Det var vigtigt for familien, at anneksets tag og facader matchede hovedhusets oprindelige udtryk. Derfor valgte arkitekt Thomas Hjort at holde materialer og byggestil helt i…

Tilbygning til den danske funktionelle villa

Boligejercase Godt eksempel på dansk funkisvillaOpgaven for arkitekt Morten Dalsgaard var at skabe en tilbygning til den danske funktionelle villa. Familiens murermestervilla fra 1935 i Hellerup er et godt eksempel på den danske funktionelle villa. Denne arkitektoniske stil udspringer fra den internationale funktionalisme og ofte bruges betegnelsen ”funkisvilla”.Funkis-arkitekterne drømte stort. De ville skabe enkle, smukke bygninger uden krummelurer…

Tilbygning i ny stil

Er du interesseret i at tilbygningen arkitektonisk skal adskille sig fra den eksisterende bolig? Så skal der være tydelig forskel i materialevalg, form og stilperioder, der markerer sig som et nyt element. Fx et orangeri eller en glastilbygning på en murermestervilla.

Herlighedsværdien steg, og varmeregningen faldt

Boligejercase Tidligere tilbygning blev erstattet med en nyFamilien i Hovedstadsområdet drømte om at få renoveret og opdatereret deres murermestervilla fra 1950. De tog derfor kontakt til m4 Arkitekter for at få rådgivning og idéer til at komme videre med projektet.Arkitekt Morten Dalsgaards løsning indebar til dels, at den tidligere tilbygning blev erstattet med en ny.Derudover blev…

Tilbygning gav himmellys og havekig

Boligejercase Tilbygning i to niveauerHusets beboere manglede flere boligkvadratmeter og en bedre sammenhæng mellem huset og haven. Familien fik rådgivning hos m4 Arkitekter, og arkitekt Morten Dalsgaard udvidede boligarealet med en rummelig tilbygning og to terrasser.Den nye tilbygning føjede 51 ekstra kvadratmeter til det oprindelige boligareal på 134 kvadratmeter. Tilbygningen blev udført i træ, stål og…

Funkisbungalow i Valby fik højloftet tilbygning

Boligejercase Arkitektrådgivning hjalp familien videreFunkisbungalow i Valby fik højloftet tilbygning med hjælp fra arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter. Familien med to børn på 9 og 12 år var glade for deres 1930’er-hus i Valby. Både beliggenheden i et hyggeligt lokalområde og selve huset og haven betød at familien helst ville blive boende.Dog var de bevidste om,…

Hvilke typer tilbygninger kan jeg vælge imellem?

Placering af tilbygning

Der er flere afgørende parametre, der skal afklares før du kan træffe valget af netop den tilbygning, der passer bedst til dit hus og dine behov.

Placeringen af tilbygningen i forhold til den/de eksisterende bygninger er vigtig. Både i forhold til dine behov, grundens størrelse, adgangsvej, afstande til naboer, orientering mod verdenshjørner, udsigter, eller skrånende terræn.

Tilbygninger i forskellige former

Opdag forskellige tilbygningsmuligheder, der kan opgradere dit hjem på forskellige måder. Uanset om du ønsker at erstatte en udestue med en tilbygning eller tilføje en ny udestue, orangeri eller terrasse.

Skal det være en tilbygning i en anden stil end dit eksisterende hus, en tilbygning med en ny 1. sal og mere dagslys eller en tilbygning til at realisere ønsker om et nyt køkken, bad eller mere opbevaringsplads, er der inspirerende cases at udforske i vores projektgalleri.

Ny 1. sal gav lys, luft og plads i 1960’er parcelhuset

Boligejercase Fra fladt tag til himmelkigFamilien drømte om mere plads i parcelhuset, men ønskede ikke en tilbygning, der ville tage plads fra haven. Ved at bygge til i højden undgik familien at tage af pladsen i haven, og med etableringen af nye ovenlysvinduer og loft til kip fik huset et mere lyst og luftigt udtryk.Børnefamiliens oprindelige…

Murermesterhus fik energirenovering og flere kvadratmeter

Boligejercase Mere dagslys og bedre udsigtEn familie i Hovedstadsområdet havde kastet deres kærlighed på et lille, gammelt murermesterhus i naturskønne omgivelser.Husets 128 m2 var ikke stort nok til familien med to kommende teenagere. Desuden havde boligen energimærke E og et tag, der trængte til at blive skiftet.Det var derfor nødvendigt at lave omfattende forbedringer af huset…

Gammel udestue forvandlet til lækkert orangeri

Boligejercase Udestuens konstruktion blev ændretFamilien var rigtig glad for deres udestue. Den gav dem nogle ekstra kvadratmeter, som de kunne boltre sig på, samtidig med at de kom tættere på haven. Også i årets kolde måneder. Men de store glasfacader og plasttaget overophedede udestuen. Når solen stod på, var den stort set ubrugelig på den varme…

Tilbygning til rækkehus med restriktiv lokalplan

Boligejercase Hertil og ikke længere!Hvad gør man, når man gerne vil bygge til, men lokalplanen indeholder enormt mange krav til størrelse og udseende?Det var ikke en enkel opgave at lave en arkitekttegnet tilbygning til rækkehuset. Der gjaldt nemlig en meget restriktiv lokalplan for rækkehusene fra 1938 i Københavnsområdet.De detaljerede æstetiske rammer og krav om at overholde…

Hvad koster en tilbygning

Hvad koster en rød bil?

Prisen på en tilbygning kan variere afhængigt af dine valg, husets stil og placering. For blot at liste nogle forhold op så kan nævnes:

  • Type rum og funktioner
  • Tilbygningens konstruktion
  • Dine materialevalg

Priserne pr. kvadratmeter varierer og har en direkte indvirkning på de samlede byggeomkostninger.

Det er i denne forbindelse vigtigt at bemærke, at størrelsen af din tilbygning har en betydelig indflydelse på den endelige kvadratmeterpris. Med andre ord vil en lille tilbygning med f.eks. et køkken have en langt højere pris pr. kvadratmeter sammenlignet med en stor tilbygning med et køkken.

Eksempler på priser

Omfatter din tilbygning f.eks. kun almindelige rum starter prisen typisk ved 25.000 kr. pr. kvadratmeter inklusive moms, hvilket inkluderer soveværelse, stue, gang, børneværelser og fællesrum.

Hvis du ønsker en tilbygning med badeværelse og køkken, som er installationskrævende rum, starter prisen typisk ved 30.000 kr. pr. kvadratmeter inklusive moms. Køkkener og badeværelser indebærer flere arbejdsgange og kræver dyre tekniske installationer.

Prisen for en opvarmet kælder under din nye tilbygning koster typisk fra 20.000 kr. pr. kvadratmeter inklusive moms. Denne pris omfatter typisk en "rå" kælder under tilbygningen uden færdige gulve, overflader, varme eller elinstallationer.

Bemærk, at når du vælger eksklusive materialer, specielle konstruktioner og krævende rum og funktioner vil den samlede kvadratmeterpris for din tilbygning stige.

Det er derfor vigtigt at lægge et solidt budget for din tilbygning helt fra starten – læs mere om det økonomiske overslag i fase 2. Skitseforslag.

Priser og estimater er baseret på generelle erfaringer og vil variere afhængigt af din placering i landet samt markedspriserne.

Hvilke lovkrav er der til tilbygninger?

Byggetilladelsen

En tilbygning anses som en forøgelse af boligarealet i din eksisterende bolig, uanset størrelsen af tilbygningen. Derfor skal kommunen ansøges om en byggetilladelse, og når byggeriet er færdigt, skal det færdigmeldes.

Byggetilladelsen skal være skriftlig og omfatte tegnings- og beskrivelsesmateriale samt bebyggelsesregulerende beskrivelser. Disse dokumenter er nødvendige for, at bygningsmyndigheden kan vurdere dit byggeprojekt.

Du kan læse om byggereglerne på Videncenteret Bolius hjemmeside.

Bygningsreglementet

Bygningsreglementet stiller en række krav, som skal opfyldes, herunder om dine byggeplanerne er i strid med eventuelle fredninger, bevaringsværdier, lokalplaner eller servitutter på din grund.

  • Bebyggelsesprocent og arealberegning: Angiver, hvor mange kvadratmeter der må bygges på grunden.
  • Afstand til skel, byggelinjer og maksimale højder: Kan begrænse bygningens form, profil og højde.
  • Energiforbrug og isolering: Skal eftervises gennem varmetabs- eller energiberegninger.
  • Brandforhold, redningsåbninger og flugtveje: Skal overholdes for at sikre personsikkerheden.
  • Krav til konstruktioner og materialer: Angiver statiske og arkitektoniske retningslinjer.
  • Indeklima og ventilation: Har betydning for sundhed og livskvalitet.

Data om din ejendom

Data om din ejendom Der kan være forskelle i de krav, som den enkelte kommune stiller til dokumentation for vurdering af det ansøgte byggeri.

Derfor er det nødvendigt at du får en byggetilladelse, før du starter byggeriet.

Ønsker du selv at finde data om din ejendom så kan du søge i Bygnings- og Boligregistret: https://bbr.dk/forside

God rådgivning betaler sig

Uanset om du drømmer om en tilbygning, ombygning, istandsættelse eller energirenovering, er det vigtigt for os at sikre, at du er godt forberedt.

Vi ønsker at give dig omfattende information om omfanget, kravene og processen. Dette gælder, uanset om du ønsker at tilbygge, ombygge eller bygge nyt.

Vi ser frem til at høre, hvordan vi kan hjælpe dig med dine boligdrømme.

Drømmer du om en arkitekttegnet tilbygning?

Det er helt uforpligtende og vi kontakter dig inden for 24 timer på alle hverdage