Værd at vide om tilbygninger
Har du brug for mere plads i boligen? Så kan en tilbygning være en god løsning. Men hvordan får du forvandlet dine byggedrømme til en indflytningsklar bolig?
Der er mange beslutninger, som kræver grundig overvejelse, når du vil bygge til. Du skal f.eks. tage stilling til tilbygningens arkitektoniske udtryk, forholde dig til lokalplaner og lovkrav, søge om byggetilladelse og overveje hvordan boligen skal indrettes, så den passer til dine behov.
Hos m4 Arkitekter ved vi, at det kan føles uoverskueligt. Derfor sørger vi for, at du får inspiration og rådgivning gennem hele forløbet. Kontakt os uforpligtende for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.
Hos m4 Arkitekter tilbyder vi en Idé-workshop, hvor vi kommer på besøg hos dig. Vi hjælper dig med at udfolde din idé og tegne løsninger på dine boligbehov. Læs mere om Idé-workshoppen her
Nedenfor har vi samlet nogle af de spørgsmål, som vi kan finde på at spørge dig om, når vi mødes og taler om tilbygning.
2 SLAGS TILBYGNINGER
Overordnet set findes der to slags tilbygninger, du kan vælge imellem. Der er tilbygninger, som er bygget i helt samme stil som den oprindelige bolig, og så er der tilbygninger, som har et markant andet udtryk.
TILBYGNING I SAMME STIL
TILBYGNING I SAMME STIL SOM DIT EKSISTERENDE HUS
Drømmer du om, at din nye tilbygning stilmæssigt skal hænge sammen med din eksisterende bolig? Så er det vigtigt, at materialer og udformning lægger sig tæt op ad den oprindelige stil og materialevalg, så nyt føjer sig naturligt til det gamle.
Se eksempel på arkitekttegnet tilbygning i samme stil som det oprindelig hus.
TILBYGNING I ANDEN STIL
TILBYGNING I ANDEN STIL END DIT EKSISTERENDE HUS
Er du interesseret i at tilbygningen arkitektonisk skal adskille sig fra den eksisterende bolig? Så skal der være tydelig forskel i materialevalg, form og stilperioder, der markerer sig som et nyt element. Fx et orangeri eller en glastilbygning på en murermestervilla i København.
Se eksempel på artitekttegnet tilbygning i anden stil end den oprindelige bolig.
HVAD KOSTER EN TILBYGNING?
Der er mange forhold som påvirker prisen på din tilbygning, og det er vigtigt at lave et godt budget fra start. Omkostningerne afhænger blandt andet af hvilke rum du gerne vil have bygget, hvordan du ønsker tilbygningen bliver konstrueret og hvilke typer materialer du vælger.
Kvadratmeterprisen varierer for rum til rum og spiller derfor ind på de samlede byggeomkostninger. Vi beregner altid, hvad projektet koster, ud fra erfaringsmæssige nøgletal:
Hvad koster tilbygning med almindelige rum?
Prisen for tilbygning af almindelige rum er 23.000 – 29.000 kr. inkl. moms pr. kvadratmeter. Det er normalt soveværelse, stue, gang, børneværelser og fællesrum.
Hvad koster det at bygge badeværelse og køkken?
Prisen for at lave en tilbygning med badeværelse og køkken, som er mere installationskrævende rum er mindst 31.000 – 36.000 kr. inkl. moms pr kvadratmeter. Køkkener og badeværelser indeholder flere arbejdsgange og skal have lavet dyre tekniske installationer.
Hvad koster tilbygning med kælder?
Prisen for kældre koster 16.000 – 18.000 kr. inkl. moms pr. kvadratmeter. Det kan eksempelvis være en “rå” kælder under tilbygningen, uden færdige gulve, overflader, varme eller elinstallationer.
Eksklusive materialer og specielle konstruktioner vil normalt løfte den samlede kvadratmeterpris for din tilbygning.
Det gælder derfor om at lægge et godt budget for din tilbygning helt fra starten. Husk altid at lægge 10 % oveni til uforudsete udgifter.
HVILKE TYPER TILBYGNINGER KAN JEG VÆLGE IMELLEM?
Der er flere afgørende parametre, der skal afklares før du kan træffe valget af netop den tilbygning, der passer bedst til dit hus og dine behov.
Placering af tilbygning
Placeringen af tilbygningen i forhold til den/de eksisterende bygninger er vigtig. Både i forhold til dine behov, grundens størrelse, adgangsvej, afstande til naboer, orientering mod verdenshjørner, udsigter, eller skrånende terræn.
Se eksempler på tilbygninger
m4 Arkitekters tilbygninger kommer derfor i mange forskellige former og er altid unikke projekter:
- Tilbygning der løfter sig som en ny 1. sal og åbner for dagslys oppefra – se denne case.
- Tilbygning der forlænger villaen og hvor man samtidig ændrer alle husets facader – se denne case.
- Tilbygning og tagudskiftning. Når der skal skiftes tag, ser mange boligejere muligheder i at få en mindre tilbygning, men også ekstra plads ved at inddrage loftet og lave loft til kip eller rejse et fladt tag – se denne case.
- Tilbygning der fokuserer på dagslys og hvor man udskifter alle vinduer i huset og samtidig energirenoverer – se denne case.
- Ønsker om nyt køkken, nyt bad eller badeværelse, flere kvadratmeter, mere opbevaring laver man en ny planløsning i forlængelse af tilbygningen – se denne case.
- Tilbygning der erstatter udestue. Ved at inddrage udestuen som tilbygning eller tilføje en ny udestue, orangeri eller terrasse – se denne case.
HVILKE MATERIALER SKAL JEG VÆLGE TIL MIN TILBYGNING?
Uanset om din tilbygning stilmæssigt skal hænge sammen med din eksisterende bolig, eller være i kontrast, så skal du vælge materialer. Kombinationsmulighederne af materialer kan virkelig overraske dig – og med arkitektrådgivning sikrer du dig, at æstetik og funktion går hånd i hånd.
Hos m4 Arkitekter er vi eksperter i at kombinere alt fra eksklusive, lækre og billige materialer, så det skaber merværdi for dig. Kombinationen af eternit, træ, glas, fliser, tegl, mur- og natursten i specialkonstruktioner med alu eller stål, er bare nogle få eksempler til inspiration.
HVILKE LOVKRAV ER DER TIL TILBYGNINGER?
Byggetilladelsen
Tilbygning beregnes som en forøgelse af boligarealet af din eksisterende bygning, uanset hvor stor tilbygningen er. En tilbygning kræver, at du ansøger kommunen om en byggetilladelse https://www.bolius.dk/byggetilladelse-18117/ , og færdigmelder, når byggeriet er færdigt.
Byggetilladelsen skal være skriftlig og indeholde tegnings- og beskrivelsesmateriale samt de bebyggelsesregulerende beskrivelser, som gør det muligt for bygningsmyndigheden at tage stilling til dit byggeprojekt.
Læs om byggeregler her https://www.bolius.dk/regler-og-pligter-naar-du-bygger-om-til-eller-nyt-17776/
Data om din ejendom
Find data om din ejendom i Bygnings- og Boligregistret https://ois.dk/
I øjeblikket kan der være større forskelle på hvad den enkelte kommune kræver af materiale, for at kunne vurdere det ansøgte byggeri. Derfor skal du have byggetilladelse, før byggeriet igangsættes.
Bygningsreglementet
Bygningsreglementet http://bygningsreglementet.dk/ stiller desuden en række krav til forhold, som skal opfyldes, bl.a.:
- Bebyggelsesprocent og arealberegning – angiver hvor mange m2 der må bygges på grunden.
- Afstand til skel, byggelinjer og max. højder kan begrænse bygningens form, profil, højde m.m.
- Energiforbrug og isolering – eftervises ved en varmetabs- eller energiberegning. (indsæt links)
- Brandforhold, redningsåbninger og flugtveje – skal overholdes for personsikkerheden
- Krav til konstruktioner og materialer – angiver statik og arkitektonisk udfoldelse
- Indeklima og ventilation – sundhed og livskvalitet.
Din kommunes tekniske forvaltning kan orientere dig om, hvilke krav byggeriet skal opfylde og om dine byggeplaner eventuelt strider mod en fredning, bevaringsværdi, eventuel lokalplan eller tinglyste servitutter på din grund.
God rådgivning betaler sig
Uanset om du drømmer om en tilbygning, gerne vil ombygge, istandsætte eller energirenovere din bolig, er det vigtigt for os at sikre, at du er velinformeret om omfang, krav, proces m.m. Det gælder også, hvis du har behov for at bygge til, bygge om eller bygge nyt.
Vi glæder os til at høre, hvordan vi kan hjælpe dig videre med dine boligdrømme. Hvis du har spørgsmål, så er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os.
Kontakt os uforpligtende her