Murermesterens nye kærlighed
Af: Christina B. Kjeldsen
Foto: Christina Kayser Onsgaard
Murermestervillaen er en af de mest attraktive hustyper for børnefamilier, der rykker ud til forstæderne omkring de større byer. Husene er bygget i en gedigen kvalitet i en periode, hvor der blev lagt stor vægt på arkitekturen, når foreningen ‘Bedre Byggeskik’ leverede tegningerne til murermestrenes byggerier.
Men husene er født med et lille grundplan, der sjældent matcher moderne familiers pladsbehov, og derfor er mange af husene knopskudt med mere eller mindre vellykkede tilbygninger.
Denne murermestervilla fik samtidig med tilbygningen i 70’erne udskiftet sit originale røde tegltag med et eternittag – noget som den nye energirenovering af taget kunne råde bod på.
Fakta om byggeprocessen
Familien fik: En opdatering af tilbygningen fra 1978 med mørkpudset facade, nyt skifertag og nye vinduer. Det blev også til en glaskvist samt et ekstra værelse i tilbygningens loftsetage. Herudover fik de energirenoveret taget på de oprindelige hus fra 1926 samt et nyt badeværelse med kvist. Dermed er huset vokset fra 140 til 167 kvm.
Proces: Arkitekten har været involveret i hele processen. Fra idémøde, skitser, økonomisk overslag, myndighedsprojekt og byggetegninger til engagement af entreprenør og tilsyn undervejs i byggeriet.
Energi: Det kan være svært at beregne energigevinsten ved nye vinduer og isolering af tag på murermestervillaen. Og det skyldes, at tilbagebetalingstiden ofte er meget lang. Til gengæld er der en øjeblikkelig gevinst i komfort i form af mindre træk og kulde og et mærkbart bedre indeklima.
Arkitekthonorar: ca. 150.000 kr.
Byggepris: ca. 1,7 mio. kr.
Dét skal du huske
- Kig på den hustype, du bor i, og undersøg kendetegnene for netop den arkitektur, inden du skifter vinduer eller laver andre løsninger, der slet ikke hører hjemme her. Det er både bedre og billigere at gøre det rigtigt første gang.
- Byg om for din egen skyld. Folk spørger ofte, om det kan betale sig? Mit svar er, at det ved jeg ikke – men synes I, at det ville være fedt at bo i det? En ting er kvadratmeterpriser i området, og det er da også en god ide at se på sit hus med ejendomsmæglerens briller. Men omvendt kan du skabe noget unikt, der giver dig selv en stor værdi, og som måske også kan gøre det for andre.
- Tag underbukserne på først, som jeg plejer at sige. Forstået på den måde, at du skal bruge tid på at undersøge et byggeprojekt til bunds og til at planlægge det ordentligt. Det gør man altså bedst med en arkitekt, der kan se begrænsningerne – men frem for alt også alle de positive muligheder.
Vil du høre mere?
Ring på telefon: +45 55 50 00 50
