Husterapi i Greve
Af: Christina B. Kjeldsen
Foto: Christina Kayser Onsgaard
Kan en ombygning fungere som en slags hus-terapi, der får beboere og hjem på god fod med hinanden igen? I Camilla og Brian Da Costa Carlsens tilfælde – ja.
Historien begynder, da familien kommer hjem fra juleferie til en vandskade. Forsikringen blev orienteret, lækagen fundet og der blev sat en affugter op.
Fakta om byggeprocessen
Tid: Fra arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter kom på projektet gik der et år, til huset stod færdigt. Dette dog kun fordi familiens byggesag blev skrinlagt og bremset i kommunens byggeforvaltning i over et halvt år. Årsagen var, at der blev draget tvivl om grundens størrelse og dermed den tilladte bebyggelsesprocent. Dette blev dog løst ved aktiv indsats fra arkitekt og landinspektør, der holdt på deres beregninger og familiens ret.
Styring: Arkitekt Morten Dalsgaard tegnede projektet til og med myndighedsprojekteringen. Materialevalg og samarbejde med entreprenør stod familien selv for. Camilla og Brian Da Costa Carlsen var genhuset under hele byggeriet.
Entreprise: Opdelt i 2 etaper / entrepriser, forsikringsentreprisen med rådgivning og sagsbehandling og den omfattende udgravning og reetablering efter fugtskaden blev udført af entreprenør Michael Bygum, mens arkitektens overetage og det nye tag, indervægge og gulv samt projektering, ingeniørberegninger og projektstyring blev udført af entreprenør Bo Filtenborg.
Interiør: Alle materialevalg har familien selv stået for, ligesom Brian og Camilla selv har designet trappen. Trappen er produceret og opsat af Trappemanden. Køkkenet var desuden blevet renoveret kort før vandskaden og blev pillet ned og sat op igen under ombygningen.
Største udfordring: At holde hovedet koldt i en ombygning, der havde det værst tænkelige udgangspunkt, nemlig et omfattende fugt- og skimmelproblem. Herudover problemer med kommunen ift. byggerettigheder.
Dét skal du huske når du ombygger
- Gennemtænk dine ønsker og behov grundigt og vær opmærksom på dine brugsmønstre i den nuværende bolig – hvad fungerer og hvad kan optimeres.
- Vær åben over for nye muligheder og brug arkitekten til at identificere de løsninger, som du ikke selv har fantasi til at udtænke.
- Klarlæg budgettet – husk at tillægge 10 -15 % oveni til uforudsete udgifter.
- Læg en realistisk tidsplan, der harmonerer med dit budget, byggeprojektets omfang og hvor meget tid, du selv kan lægge i projektet.
- Skaf referencer, før du hyrer håndværkere – husk at de mest pålidelige anmeldelser er dem, du får hos venner og bekendte.
Vil du høre mere?
Ring på telefon: +45 55 50 00 50
