Er der positive nyheder, som kun nogle boligejere kender til?

Er der positive nyheder, som kun nogle boligejere kender til?

Er der positive nyheder, som kun nogle boligejere kender til?

Publiceret 01-11-2022 af m4 Arkitekter

Publiceret 01-11-2022 af m4 Arkitekter

Er du også i tvivl om du skal bygge nu?

Mediebilledet fortæller os i øjeblikket om stigende renter, energipriser, inflation og faldende boligpriser. Politikere ønsker, at vi sætter vores forbrug ned, men samtidig opfordres vi alle til at energioptimere og renovere for at bidrage til den grønne omstilling. Hvad betyder det for dig, som overveje at gå i gang med et byggeprojekt?

Hvorfor forbedre din bolig nu?

Der er naturligvis ingen 100% rigtige svar, men hos m4 Arkitekter vil vi gerne byde ind i debatten med vores erfaring for at sikre boligejerne bedre driftsøkonomi, gode investeringsmuligheder og samtidig bidrage intelligent til den grønne omstilling.

Trods øget fokus på energiforbedring og grøn omstilling oplever vi, at nogle boligejere vælger at sætte deres byggeinitiativer i bero.

Umiddelbart er det ikke så sært, når de fleste medieplatforme nærmest udelukkende vælger at fokusere på de dårlige nyheder, mens de positive historier udebliver.

Men hvorfor vælger nogle boligejere så alligevel at bygge?

Kilde: Boligsiden.dk markedsindeks for udviklingen af m2-prisen fra 2020 til 2022.

Derfor bygger mange boligejere nu

Hos m4 Arkitekter har vi årligt flere hundrede byggemøder med boligejere, og derfor har vi fingeren på pulsen ift. boligejernes forskellige situationer og tendenser og udvikling i byggebranchen.

Vi kan konstatere, at hvor en stor del af boligejerne de seneste to måneder har sat deres byggeinitiativer helt i bero, så ser vi alligevel mange kunder, som har spottet flere fordele ved at lave boligforbedringer og grøn omstilling i denne tid – på trods af mediernes ”panik-nyheder”.

Håndværkere og entreprenører har tid nu

Hvorfor vi ser mange kunder, som vælger at fortsætte deres byggeprojekter, skyldes ikke kun at der nu er stor håndværkerkapacitet i byggebranchen, billigere byggematerialer på hylderne og hurtigere leveringstider.

Mange boligejere har stor friværdi

Det skyldes også, at langt størstedelen af boligejerne i Danmark i øjeblikket står med en meget stor friværdi som følge af, at deres boliglån er faldet i kurs – dette uagtet af det mindre prisfald der samlet set er på boligmarkedet i Danmark.

Du kan eksempelvis løbende se, hvor renterne ligger hos Nordea her

Prisfaldet pr. m2 er nemlig ikke entydigt i og med der er mange områder hvor priserne er uændrede eller decideret stigende jf. Boligsiden.dk

Klik ind og se prisudviklingen i din kommune her.

Vi har stadig store opsparinger, som vi ikke helt ved, om vi tør anvende. Vores opsparinger er da også ramt af kursfald på investeringsmarkederne. Ikke desto mindre er danskerne tæt på endnu engang at sætte ny rekord i hvor meget vi har stående på vores konti.

Siden krigen startede i Ukraine, har vi haft et uroligt aktiemarked. Vi får ikke forrentet vores penge i banken, men vi vil gerne lige polstre os ift. den usikkerhed vi gennem mange måneder har set ind i med voldsomt stigende løbende udgifter til gas og el.

Gaspriserne er stabiliseret

Heldigvis viser det sig nu, at effektive indsatser og resolut handling fra et samlet EU nu har fået styr på eks. gasleverancerne, så priserne igen er faldet til et ”normalt” niveau. Dagligt falder nye aftaler på plads, som skal være med til yderligere at sikre et stabilt prisniveau. Det er jo også en fantastisk nyhed for vores private driftsbudgetter, men også for erhvervslivet.

I artiklen "Gaspriserne falder - nu forventer energiselskab, at kunder skal have penge tilbage" på TV2.dk kan du læse mere.

Renten er stabiliseret

Renterne er steget, ja – men det er de fastforrentede lån, som over 50% boligejere har, der er steget mest og de ligger nu igen stabilt. Et Kort-Rente-lån er stadig langt under 1 %. Den store forskel er, at vi nu igen skal til at betale noget for vores boliglån.

Rentestigningen påvirker naturligvis vores private månedsbudget negativt, men at renten er blevet stabiliseret giver os igen mulighed for at få styr på vores budgetter. Den ro, som det giver, er også positivt for boligejerne.

Boliginvesteringer har altid været en god investering

Boligpriserne er historisk set gået op og ned, men det har altid været en god investering at sætte sine penge i mursten jf. data fra Boligsiden.dk

Så er du en af dem der har en sund økonomi, god friværdi, en god opsparing og vil gøre en god forretning - fordi du forventer at blive boende i dit hus? Ja, så er der altså muligheder og fordele ved at investere i sin bolig netop nu.

Kilde: Boliga.dk boligpriserne historiske udvikling fra 1992 til 2022.

Du bør dog lave ”sunde investeringer”, hvor du både tænker på din driftsøkonomi og sikrer boligens levetid – så du får størst muligt afkast, når det bliver tid til at flytte og sælge. Og her er det en rigtig god ide også at anvende de rigtige arkitekt- og byggetekniske løsninger – det er ikke alene økonomisk sund fornuft, men også godt for klimaet.

Danmarks Radio og flere ejendomsmæglere peger på en interessant statistik fra Boligsiden.dk, der viser, at arkitekttegnede boliger er en fordelagtig investering og giver et større økonomisk afkast pr. kvadratmeter.

Hos m4 Arkitekter arbejder vi med at ombygge, renovere, energirenovere eller udvide din bolig.

Når vi hjælper dig med energirenovering, bidrager vi til at din bolig får en sund driftsøkonomi og at du sparer penge.
Men når du bruger en arkitekt til at modernisere din bolig, får du ikke bare en bedre bolig her og nu – du laver også en klog investering på længere sigt.

Arkitekttegnet renovering fordoblede boligens værdi

I en af vores seneste kundecases har en boligejer investeret 4,5 millioner kroner i at få sit hus til 8,3 millioner renoveret af m4 Arkitekter – efterfølgende vurderer to ejendomsmæglerfirmaer huset til 16 millioner kroner. Det må siges at være en rigtig god investering. Hos m4 Arkitekter har vi i mange år hjulpet boligejere fra A til Z med deres byggeprojekter.

Vi har flere dygtige boligarkitekter, certificerede energirådgivere, bygningskonstruktører og desuden certificerede brandrådgivere.

Find inspiration til dit eget byggeprojekt på vores hjemmeside, hvor over 50 andre af vores kunder har valgt at dele deres byggeoplevelser. Du kan ex. også læse vores seneste case Arkitekttegnet renovering fordoblede 1950'er-husets værdi.

Sådan bidrager arkitekten til værdiforøgelsen i boligen

Når du investerer i din bolig, så vil det i de fleste tilfælde kunne betale sig at få en kompetent arkitektrådgiver som sparringspartner.

Arkitekten kan fx hjælpe med:

  • At give din bolig et flot arkitektonisk udseende – både ude og inde
  • At bevare og renovere din boligs mest attraktive karaktertræk – og finde nye træk der vil løfte din bolig
  • At skabe en bedre og mere pladsbesparende og fleksibel planløsning, som passer godt til dig og din families behov
  • At sørge for, at din bolig får et bedre indeklima – fx gennem energirenovering, bedre dagslys i boligen og bedre udsigt til omgivelserne
  • At vurdere grønnere alternativer til materiale- og konstruktionsvalg, som stadig er med til at sikre levetiden og værdien af din bolig på lang sigt
Barista-hjørne i arkitekttegnet køkken-alrum, espressomaskine og kogeø
Ombygning af stor lejlighed i København af arkitekt Thomas Hjort fra m4 Arkitekter. Lejligheden fik flot køkken-alrum med New Yorker-glasvæg.
m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder og Danske Boligarkitekter. m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til “Spørg Bolius”, faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd hos Videncentret Bolius.
m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder

Danske Arkitektvirksomheder

Danske Boligarkitekter

m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til Spørg Bolius og givet faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd til Videncentret Bolius

Videncentret Bolius

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.