Statslånshus fra 1950’erne fik tilbygning

Statslånshus fra 1950’erne fik tilbygning

Arkitekt og byggeteknisk rådgivning til private boligejere siden 2001

Arkitekten fandt den perfekte løsning

En familie på fem stod i et klassisk boligdilemma. Familien savnede flere kvadratmeter at brede sig på. Skulle de flytte eller blive boende? Arkitekt Thomas Hjort fandt den perfekte løsning i det eksisterende hus.

Projekttype: Tilbygning
Samlet projektpris: Ca. 3.000.000 kr.
Boligtype: Fritliggende hus
Resultat hos boligejeren: Bedre dagslys, Bedre sammenhæng med haven/terrassen, Indvendig renovering, Mere plads

  

Bygningen er opført: 1950
Projektet afsluttet: 2020
Energitiltag: Nye højisolerede ovenlysvinduer, Nye højisolerede vinduer og terrassedøre, Gulvvarme i tilbygning

Statslånshus fra 1950’erne fik tilbygning efter arkitektrådgivning

Statslånshuset fra 1952 i Brønshøj føltes for trangt for familien. I løbet af årene var familien blevet større. Nu bestod den udover forældrene af tre børn på 6, 8 og 11 år plus en hundehvalp.

Det var ikke oplagt, hvordan der skulle blive plads til tre børn – endsige 3 teenagere indenfor de kommende år. Så beboerne var i tvivl om hvordan de skulle gøre og spurgte sig selv: Skal vi flytte eller blive boende?

Familien ønskede arkitektrådgivning. De havde fået anbefalet m4 Arkitekter af nogle bekendte.

Så de kontaktede arkitekt Thomas Hjort for at få inspiration og konstruktiv rådgivning. Efter idéworkshop med arkitekten kunne de se muligheder i deres nuværende bolig.

Familien konkluderede, at førsteprioriteten var at blive i lokalområdet og beholde deres højtelskede have, så derfor de droppede flyttetankerne.

For at løse pladsproblemet i boligen, foreslog arkitekt Thomas Hjort at familiens statslånshus fra 1950’erne fik en tilbygning.

Tilbygning med vild haveudsigt

Tilbygningen blev placeret lidt forskudt i forhold til det oprindelige hus. Arkitekten foreslog at udnytte grundens niveauspring med nedgang fra stueplan til en dobbelthøj tilbygning. Selvom tilbygningen blot er 25 m2 stor, føles den betragtelig større grundet loftshøjden.
Det ombyggede køkken står i åben forbindelse med tilbygningens alrum og vinduer og ovenlys bidrager med masser af dagslys. Det oprindelige køkken blev udvidet i samme niveau. Under en del af køkkenet og ud mod alrummet i tilbygning blev der plads til en stor indbygget reol.

Kaptajn i eget køkken

Op ad halvvæggen som afgrænser køkkenet fra alrummet er der lavet køkkenbordplads. Køkkenet er blevet ”husets hjerte og kommandoplads”, fortæller beboerne med glimt i øjet.

”Kommandopladsen” er som broen på et skib og rummer køkkenbordplads og indbyggede skabe. Her står køkkenkaptajnen m/k parat med god udsigt over tilbygningen og dirigerer indsejlingen til familiens måltider.

Familien har valgt en køkkenbordplade i højtrykslaminat i en flot flaskegrøn farve.

Da væggene i det oprindelige hus er en smule skæve, blev der udført en laseropmåling for at få bordpladen til at passe perfekt.

Den specialtilpassede bordplade går rundt om et hjørne, hvilket er en virkelig lækker og gennemført detalje.

Vindue i tilbygningen giver naturoplevelser

Når man bevæger sig fra køkkenet til alrummet, går man ned ad et par trappetrin. Der er udsyn til et stort sydvendt vinduesparti med udsigt til havens blomsterbede og de store gamle træer i baghaven.

Fra hoveddøren og videre gennem køkken-alrummet er der fantastisk ”udsigt” over tilbygningen og haven takket være det kæmpe vinduesparti. Det 3 x 2,8 meter store vindue har tilført boligen en helt særlig forbindelse til haven. 

”Nu kan vi følge med i ahorntræets farveskift. Og i sommer kunne vi se egernunger lege i træet,” fortæller beboerne. Takket være det store vindue får familien naturoplevelser i første parket og masser af dagslys i boligen.

Desuden har familien plantet tomater så tæt på tilbygningen, at de kan åbne et af vinduerne og plukke tomaterne direkte.

Statslånshus fra 1950’erne fik tilbygning med gode materialer og godt indeklima

For at få en rød tråd i materialevalget i tilbygningen, er der valgt olierede egetræsrammer til alle døre og vinduer. Familien prioriterede et godt indeklima højt. Derfor er der 3-lags energiglas i alle tilbygningens glaspartier, hvilket sparer på energiforbruget.

Desuden var det et stort ønske hos beboerne, at det blev muligt at lave gennemtræk i tilbygningen. Arkitekten placerede vinduesåbningerne, så det er let at lufte godt ud og tilbygningen ikke bare er en varm glaskasse.

For at få en god akustik og god belysning i tilbygningen foreslog arkitekten at etablere listelofter med indbyggede downlights.

Tilbygningen har fået egelaminatgulv med gulvvarme, som især er elsket af familiens yngste, som leger og tumler på gulvet.

Tilbygningens facade er blevet beklædt med malet Superwood med varierende lamelbredder. Superwood er et mere bæredygtigt alternativ til eksempelvis trykimprægneret træ.

Terrasse i niveau med tilbygning

Arkitekten anbefalede, at der blev gravet ud til terrasse ud for tilbygningen, fordi grunden skråner.

Udgravningen sikrer, at terrassen er i niveau med tilbygningens gulv. Det giver en bedre overgang mellem inde- og udearealerne. Beboerne har selv gravet ud til terrassen, som ligger i læ af husmurene på det oprindelige hus og på tilbygningen.

En smuk syren ved siden af terrassen blev bevaret og den bidrager med sin dejlige duft i løbet af foråret.

Terrassen er bygget af Robinie-træ, som er skovet i Østeuropa og er et mere bæredygtigt alternativ til trykimprægneret træ. Træet har en naturlig imprægnering, som betyder, at det kan holde 30 år i jord uden at blive behandlet.

Ny bogreol og nye kviste på 1. sal

I forbindelse med at tilbygningen skulle opføres, fik familien arkitektens hjælp til andre projekter i det oprindelige hus. I stueetagen blev en dør i en af husets stuer blændet. Her blev der i stedet plads til at familien kunne bygge en stor bogreol i limtræ. 

På førstesalen hjalp arkitekten familien med at få mere dagslys. Tidligere var der en stor og dyb skunk på 2 af børneværelserne. Børneværelserne fik kviste, som har givet ekstra dagslys, luft og god udsigt.

God arkitektrådgivning gav smidig byggeproces

Spørger man beboerne om, hvad der overraskede dem mest ved byggeprocessen, fortæller de: ”Vi blev overraskede over alle de ting, som vi skulle tage stilling til. Det var store og små detaljer – lige fra højden på panelerne til antallet af stikkontakter i køkkenet.

Det var en hård proces, men resultatet er blevet rigtig godt. Vi fandt ud af, hvor vigtigt det er med et grundigt forarbejde, hvor alle valg bliver truffet.

Denne beslutningsproces resulterer nemlig i et velbeskrevet udbudsmateriale. For desto mere detaljeret projektet er beskrevet, desto færre spørgsmål opstår der undervejs i byggeriet. Desuden kan det betale sig at have en hovedentreprenør til at styre slagets gang på byggepladsen.

Tre børn, en hund og to fuldtidsjob er ikke foreneligt med at skulle koordinere og lede alle de forskellige håndværkere.”

Arkitekten hjalp med at få boligen millimetertilpasset i forhold til afstand til skel. Da huset lå relativt tæt på skel, var det vigtigt at være helt præcis i forhold til placering af tilbygningen. Arkitekten tegnede og placerede tilbygningen, så den kom til at overholde reglerne for det skrå højdegrænseplan.

Takket være et grundigt forberedt materiale og lidt held fik arkitekt Thomas Hjort byggeansøgningen hurtigt igennem i Københavns Kommune. Ved at lave forarbejdet ordentligt og udarbejde et godt ansøgningsmateriale, undgår man unødig spildtid på administration i kommunens byggesagsbehandling. Det giver kortere ventetid på at få sin byggeansøgning godkendt.

Familiens statslånshus fra 1950’erne fik tilbygning og mere lys på førstesalen takket være de nyetablerede kviste.

Hvor det har været muligt, har familien valgt mere bæredygtige materialer. Eksempelvis har de forsøgt at få indtænkt så meget træ som muligt i tilbygningen. En væsentlig forbedring er – udover flere kvadratmeter, at huset har fået justeret planløsningen. Der er åbnet op i boligen, så det tidligere så mørke hus nu fremstår mere lyst og imødekommende.
Arkitekt

Thomas Hjort

Fotograf
Christina Kayser Onsgaard

Få hjælp til din tilbygning, ombygning, renovering eller dit nybyggeri hos os i m4 Arkitekter

Arkitekt Morten Dalsgaard | Arkitekt Thomas Hjort | Arkitekt Jacob Storgaard Pedersen

Ønsker du at blive kontaktet?

Det er helt uforpligtende og vi kontakter dig inden for 24 timer på alle hverdage 

Savner du inspiration til din bolig?

Vi hjælper dine idéer på vej, giver inspiration og rådgivning

m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder og Danske Boligarkitekter. m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til “Spørg Bolius”, faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd hos Videncentret Bolius.
m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder

Danske Arkitektvirksomheder

Danske Boligarkitekter

m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til Spørg Bolius og givet faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd til Videncentret Bolius

Videncentret Bolius

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.