Bevaringsværdigt sommerhus med tilbygning blev totalrenoveret

Bevaringsværdigt sommerhus med tilbygning blev totalrenoveret

Arkitekt og byggeteknisk rådgivning til private boligejere siden 2001

Bevaringsværdigt sommerhus fik renoveret tilbygning i 3 plan og blev moderniseret indvendigt

Bevaringsværdigt sommerhus med tilbygning blev totalrenoveret efter alle kunstens regler. Sommerhuset i første vandrække på toppen af Nordsjælland havde fået lavet en tilbygning af den tidligere ejer. Nu var huset til salg, og en familie med 3 børn forelskede sig i det fine bevaringsværdige sommerhus med havudsigt.

Projekttype: Renovering og ombygning
Samlet projektpris: Pris ikke opgivet
Boligtype: Fritliggende hus
Resultat hos boligejeren: Bedre dagslys, Bedre sammenhæng med haven/terrassen, Indvendig renovering, Havudsigt fra førstesalen

  

Bygningen er opført: 1914
Projektet afsluttet: 2020
Energitiltag: Nye højisolerede ovenlysvinduer, Vinduer og døre er blevet udskiftet, akustikloft

Bedre Byggeskik-huset fik mere havudsigt

De nye beboere var vilde med det perfekt beliggende Bedre Byggeskik-hus, men drømte om at få lavet nogle ændringer. Derfor tog de kontakt til arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter for at få kompetent rådgivning til ombygningen og renoveringen. Arkitekten havde gode råd til hvordan bevaringsværdigt sommerhus med tilbygning blev totalrenoveret.

Et bevaringsværdigt hus har forskellige lovbestemte begrænsninger og krav, som skal overholdes for at bibeholde husets arkitektoniske kvaliteter. Arkitekt Morten Dalsgaard foreslog en nænsom ændring af facaden mod haven og havet for at udnytte husets skønne beliggenhed bedre.

Facaden fik større vinduespartier i form af en ny terrassedør og nye vinduer. Ændringen af sommerhusets facadeudtryk blev nøje afstemt efter Bedre Byggeskik-traditionen.

Arkitekten tegnede et smukt og harmonisk samlet udtryk, som betød, at kommunen kunne give byggetilladelse til at renovere facaden.

Arkitektens forslag om nye og større terrassedøre har bidraget til den forbedrede forbindelse mellem hus, terrasse og have.

Facadeændringen betød, at køkken-alrummet fik skruet op for den flotte udsigt til haven med hybenroser, havtorn og ikke mindst havet.

Familien fik desuden lavet en ny stor træterrasse, som der er let adgang til fra køkken-alrummet.

Fra terrassen er der uhindret udsigt over Kattegat, og fra haven kan man smutte ad en trappe direkte ned til stranden.

Familien nyder at bruge den nyetablerede udendørs bruser med kabine i træ, som er placeret strategisk godt lige overfor indgangen til bryggerset. Så kan badedyrene skylle saltvandet af kroppen efter en tur i bølgerne.

Spindeltrappe til forældreafdeling

Arkitekt Morten Dalsgaard foreslog beboerne at vælge en hvid spindeltrappe som forbindelse til førstesalen. Den hvide spindeltrappe til 1. etage er både praktisk og pladsbesparende.

Med sin fine form virker spindeltrappen som et skulpturelt element i køkken-alrummet. Spindeltrappen leder op til overetagen, som står i åben forbindelse med køkken-alrummet.

På førstesalen er der blevet plads til en forældreafdeling med eget badeværelse.

Forældreafdelingen har havudsigt og er en skøn oase, hvor man kan trække sig tilbage og få lidt ro og privatliv. Samtidig sikrer den åbne forbindelse til stueetagen, at beboerne – hvis de ønsker det – kan tale sammen på tværs af etagerne.

Traditionelt udtryk udadtil – moderne stil indenfor

Bevaringsværdigt sommerhus med tilbygning blev totalrenoveret fra kælder til kvist. Udadtil skulle Bedre Byggeskik-stilen bevares, men indadtil kunne arkitekten lege mere med moderne og eksklusive materialer og et minimalistisk udtryk.

Der blev etableret et nyt køkken-alrum i stueetagen i det oprindelige hus. Køkkenet blev designet med elementer fra Garde Hvalsøe.

En smuk køkken-ø i massivt egetræ med fingertappede skuffer blev placeret, så man kan lave køkkenarbejde og samtidig nyde havudsigten. 

Køkken-øen blev placeret på en sort sokkel, som giver plads til at stå behageligt og arbejde i køkkenet. Samtidig giver soklen en visuel lethed til køkken-øen, som ser ud som om den svæver.

Letheden giver en flot kontrast til de tunge, gedigne køkkenelementer.

Den resterende del af køkkenet er holdt i hvidt med en mørk plade placeret på væggen. Emfanget er diskret indbygget i loftet for at give et skarpt og minimalistisk look i køkkenet.

Forbindelse mellem oprindeligt hus og tilbygning

Det oprindelige Bedre Byggeskik-hus er forbundet til tilbygningen via en gang, som er bred nok til at rumme et spisebord. Hele gangen blev renoveret nænsomt udvendigt, men især indvendigt er der sket mere markante ændringer.

Arkitekten foreslog at etablere Lacuna-foldedøre i forbindelsesgangen, så der kunne åbnes helt op mod den nyetablerede terrasse. Når folde-skydedørene er åbne mod terrassen, får familien mulighed for at brede sig på et stort, lækkert opholds- og spiseområde. Her kan familien let bevæge sig mellem hus og terrasse.

En særlig fordel ved den nye terrasse er, at der er læ for vinden fra Kattegat. Det gør den brugbar en større del af året set i forhold til terrassen, som vender direkte mod havet.

Forbindelsesgangen, som har loft til kip, blev opdateret med et smukt listeloft i egetræ. Listeloftet bidrager med visuel varme og fungerer derudover som akustikloft. Det betyder, at det højloftede rum, som både fungerer som spisestue og gangareal er behageligt at føre samtaler i.

Akustikloftet giver en lyddæmpende effekt, som har stor, positiv betydning for rumoplevelsen.  

Tilbygning og hovedhus blev renoveret

Bevaringsværdigt sommerhus med tilbygning blev totalrenoveret ude og inde efter arkitektens anvisninger. Tilbygningen, som var blevet opført af sommerhusets tidligere ejer, trængte til en større renovering både ude og inde. Tilbygningen var bygget i en markant anderledes stil end det oprindelige hus.

Arkitekt Morten Dalsgaard foreslog at stramme det arkitektoniske udtryk op for at øge kontrasten til Bedre Byggeskik-huset.

Arkitektens idé var at facaderenovere tilbygningen for i endnu højere grad end tidligere at understrege forskellene mellem de to bygninger.
Dette arkitektoniske greb betyder, at man som beskuer hurtigere afkoder, at tilbygningen er en senere tilføjelse til sommerboligen. På denne måde kan man bygge flere kvadratmeter samtidig med, at man viser respekt for den oprindelige bygning.

Hvidt hus - sort tilbygning

Det oprindelige bevaringsværdige, hvide hus med rødt tegltag blev renoveret i tråd med Bedre Byggeskik-stilen.

Tilbygningens sorte træbeklædning skaber kontrast til Bedre Byggeskik-husets hvidpudsede murværk. Arkitekten foreslog at tilbygningens nye vinduer og døre var uden sprosser.

Tilbygningens vinduer er endnu en detalje, som understreger tilbygningens unge alder. De står i fin kontrast til de småsprossede vinduer i den oprindelige villa.

Kælderen under tilbygningen blev renoveret med lyskasser. Det har forvandlet den mørke kælder til en lys, lækker og mere brugbar etage i boligen.

På tilbygningens 1. sal blev der isat nye vinduer, og der blev etableret ekstra vindueshuller i taget. Tilbygningens ovenlysvinduer mimer de gamle fra det bevaringsværdige hus.

Takket være de nye ovenlysvinduer har førstesalens nye badeværelse samt det ene børneværelse fået havudsigt.

Sommerhus med kant og sjæl

Familien har efter renoveringen fået deres drømmesommerhus. De større vinduer og den nye terrassedør har øget mængden af dagslys indenfor og den nyindrettede førstesal har fået separat forældreafdeling.

Huset har alt i alt fået mere havudsigt, som har løftet hele rumoplevelsen i det oprindelige hus.

Tilbygningens 3 etager samt forbindelsesgangen er blevet moderniseret og optimeret med nye og flere vinduer. Desuden er der skabt en æstetisk sammenhæng udadtil ved at øge kontrasten mellem nyt og gammelt.

Indadtil er der skabt en arkitektonisk rød tråd med valget af lækre materialer og et minimalistisk og varmt udtryk.

Arkitekt

Morten Dalsgaard

Fotograf
Christina Kayser Onsgaard

Få hjælp til din tilbygning, ombygning, renovering eller dit nybyggeri hos os i m4 Arkitekter

Arkitekt Morten Dalsgaard | Arkitekt Thomas Hjort | Arkitekt Jacob Storgaard Pedersen

Ønsker du at blive kontaktet?

Det er helt uforpligtende og vi kontakter dig inden for 24 timer på alle hverdage 

Processen for arkitekt og byggeteknisk rådgivning

Alle projekter er unikke og det bliver dit også. Der er dog nogle faser som de fleste projekter gennemgår afhængig af størrelse og projekttype. I forbindelse med denne case, hjalp vi boligejeren gennem fase 1 til 7 af byggeprocessens 7 faser.

Har du spørgsmål til byggeprocessen så kan du læse meget mere ved at klikke ind på hver af faserne.

Du er meget velkommen til at ringe på 5550 0050 eller kontakte os pr. mail [email protected] eller benytte vores kontaktformular.

Savner du inspiration til din bolig?

Vi hjælper dine idéer på vej, giver inspiration og rådgivning

m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder og Danske Boligarkitekter. m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til “Spørg Bolius”, faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd hos Videncentret Bolius.
m4 Arkitekter er aktiv medlem af brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder

Danske Arkitektvirksomheder

Danske Boligarkitekter

m4 Arkitekter har gennem årene leveret svar til Spørg Bolius og givet faglig sparring og indsigt til faktaartikler, tips og råd til Videncentret Bolius

Videncentret Bolius

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.